Gamle og spritnye boliger står tomme
Drømmen om stråtækt idyl bliver ofte ved drømmen. Masser af gamle boliger står tomme - og det samme gør mange helt nye hjem
Drømmen en gammel, højloftet lejlighed med stukloft eller stråtækt idyl på landet bliver tilsyneladende for rigtig mange huskøbere eller lejere kun ved drømmen, når virkeligheden melder sig.
I hvert fald viser nye tal fra Danmarks Statistik, at gamle boliger i både Egedal og Frederikssund fylder langt mere i statistikken over antallet af tomme boliger, end de fylder i den samlede boligmasse.
Eller med andre ord: Indbyggerne i Frederikssund og Egedal Kommune går i stor stil uden om de gamle boliger, når de skal finde et nyt sted at bo.
I Egedal er kun fem pct. af kommunens boliger således bygget før 1920 - men udgør 21 pct. af de 508 ubeboede boliger i kommunen.
I Frederikssund udgør de gamle boliger en dobbelt så stor del af den samlede boligmasse - og her kan man konstatere, at de tomme boliger fra perioden inden 1920 udgør mere end 30 pct. af kommunens 835 boliger.
Også nyt står tomt
Bruger man en anden opgørelsesmetode er billedet det samme.
Hvis man i stedet for at sammenligne med andelen af den samlede boligmasse, sammenligner periode for periode, kan man se, hvor stor en del af byggeriet fra forskellige perioder, der står ubeboet hen.
Og selv om de ikke fylder meget i den samlede boligmasse, afslører Danmarks Statistiks tal ubarmhjertigt krisen på boligmarkedet de seneste år.
I Region Hovedstaden stod 67 pct. af boligerne opført i 2010 ubeboede hen ved udgangen af året.
I Frederikssund var tallet 44 pct. og i Egedal 53 pct.
Statistikken viser tydeligt, hvordan byggeriet gik i stå, efter man frem til 2006 havde bygget løs i det nye årtusinde.
Nybyggeriet blev med et slag reduceret til blot 10 pct. af de foregående år - og alligevel har man i sær i Egedal Kommune kunnet se, hvordan udviklingen har betydet, at en stadigt stigende del af nybyggeriet står tomt.