Bierne spiser honningen selv
Kulde og regn får bierne til at blive indendøre, og så spiser de honningen selv
Det har ikke været sjovt at være biavler i denne her sommer, hvor det både har været koldt, og hvor regnen har pisket ned. Det kan ægteparret Ketty og Erik Pedersen fra Solsortevej i Stenløse snakke med om.
De har tre bistader til hobbybrug i baghaven sammen med kartofler, drivhus og jordbær, og den seneste tid har der ikke været meget arbejde fra de ellers så arbejdsomme bier:
"I en enkelt stade faldt vægten med hele tre kilo på bare en uge. Det betyder, at bierne spiser honningen selv," fortæller Erik, mens den noget forsigtige journalist nærmer sig de 60.000 bier, som summer rundt om Eriks stader.
"Men de spiser nu altid noget af honningen selv," fortæller Erik.
"Det er helt normalt, at hvis de giver mig et enkelt kilo honning, så har de selv spist 4-5 kilo. Men der jo sjovest, hvis der også er noget tilbage, vi kan sælge," siger han.
70 kilo per stade
Er der sol og sommer, kan det gå hurtigt med at få fyldt honning i staderne.
"Når rapsen blomstrer, så kan bierne i hver stade producere 70 kilo honning på bare 14 dage. Lige nu er der heldigvis lidt sol. Jeg ved, at erhvervs-avlerne allerede har sluttet for i år, men vi private vil jo gerne have det sidste med," fortæller Erik.
Interessen for bier fik Erik for fem år siden, hvor han var med Gundsølille Folkedansere på besøg i friluftsmuseet.
Her havde de bier - og Erik og en kammerat blev enige om - at det måtte de også have.
Samme vinter tog de et kursus på en lokal klub i Roskilde, og så gik de i gang. Vi spørger også, om det er en god forretning:
"Nej, det er det i hvert fald ikke. Enhver hobby koster penge. Alene slyngeren koster 6000 kroner, skraberen 1000 kroner, og en dronninge-bi koster 300 kroner."
"Og så husk alle de penge, vi bruger på sukker," tilføjer Ketty, for det er ikke unormalt, at de kører i Rema og tømmer lageret for en 20-30 kilo.
Ketty og Erik har ikke meget honning tilbage, for de har et enkelt skilt ude ved vejen, og sælger stort set det, de producerer, helt lokalt:
"Rige bliver vi ikke på det, men det er dejligt at have som hobby, og det smager godt," siger Erik, mens Ketty kommer med et godt råd:
"Smører du honning på et brandsår, så forsvinder smerterne med det samme," fortæller hun.
Allergisk over for bier
Sjovt nok er Erik allergisk over for bistik, så han går rundt med både piller og en sprøjte, hvis han skulle blive stukket, men bange er han ikke.
"Jeg er blevet stukket masser af gange, og det værste er faktisk at blive stukket i nakken, men bierne er normalt stille og fredelige." Det fortæller Ketty også:
"Her ude på terrassen kommer der aldrig en bi forbi, selv om staderne er lige på den anden side af huset".
Også hun er blevet stukket - men kun to gange: "En gang i næsen - så der behøvede jeg ikke Botox," griner hun.
"Men selvfølgelig forsvarer bierne deres hjem. Det ville du nok også gøre, hvis der kom en kæmpehånd og rodede rundt i dit hjem."