Her vokser et lille stykke Canada
Terje Lippert driver vinfirma og -mark ved Langerød og håber, at flere får øjnene op for koldklimavin
De fleste forbinder vindyrkning med store, hede sletter under en brændende sol.
Men faktisk kan man lave mindst lige så god vin i et koldt klima.
Det mener i hvert fald Terje Lippert, der de sidste otte år har solgt canadisk vin fra sit firma Hoffmeyer-Lippert Wine med basis i barndomshjemmet ved Langerød.
"Da vikingerne tog derover for 1.000 år siden, kaldte de området for Vinland, fordi der var vin over det hele. Og faktisk ligger områder som Ontario jo sydpå i forhold til os og på linje med det sydlige Frankrig og nordlige Italien," forklarer Terje Lippert.
Mad og vin skal passe
Det er vin fra netop Ontario, der er grundstammen i det lille firma, der jævnligt holder vinsmagninger og foredrag.
Selv om canadisk vin ikke har den store bevågenhed herhjemme, er det slet ikke så fremmedartet.
"Der var rigtig mange tyskere, der udvandrede til Canada, og de tog vinstokke fra Tyskland med, så meget af den canadiske vintradition er tysk inspireret," siger Terje Lippert og peger på nogle af de slanke flasker fra lageret.
Her gemmer sig også tysk vin, der ifølge Terje Lippert har ligget i skyggen af især de franske vine.
Men det er i det hele taget synd af undervurdere især hvidvine fra koldklimalande, mener han.
"Jeg havde selv fået nok af voldsomt tunge vine fra f.eks. Australien og Sydafrika, der smadrer maden. De fleste danskere er alt for gode til at smadre både vin og mad ved at sætte det forkert sammen. Mange sætter al for kraftig vin til deres mad, og det er jo synd, hvis man har stået flere timer i køkkenet. Der er koldklimavinene noget lettere og har ikke den voldsomme styrke og sødme," mener han, der samtidig anbefaler at overveje hvidvin frem for rødvin til middagen.
Canada i haven
Terje Lippert har noget at have sine synspunkter i.
Bag sig har han en bachelorgrad i biokemi, så han ifølge ham selv "ved, hvad der sker i druerne og flaskerne". Og så har han i mange år arbejdet som tjener og sidenhen restaurantchef med vin som omdrejningspunkt, inden han sammen med sin kone startede eget firma op.
Det har ført til endnu et skridt i vinens retning. I den ene ende af haven i barndomshjemmet, hvor firmaet holder til, står nemlig en lille bid af Canada i form af vinstokke i snorlige rækker.
"Vi har ikke den største vinmark, men nok den kønneste," siger Terje Lippert og ser ud over rækkerne med udsigt til Langerøds marker.
Frosten drillede
Hver stok kan efter planen give én flaske vin. Endnu mangler druerne nogle måneder, før de er plukkemodne, og en del af årets høst bukkede under for to nætter med frost i foråret.
"Vi forsøger med Vidal-druen for at se, om det virker. Ved den første nattefrost gik en del af vores Solaris-druer fuldstændig død," siger han.
Mens han venter på resultatet af egen avl, fortsætter arbejdet med og salget af de etablerede canadiske og tyske vinhuse.
"Det er lidt et pilotprojekt, og det er også sjovt og hyggeligt. Og en dag kan det jo være, at vi forpagter jorden der og dyrker endnu mere vin," siger Terje Lippert og peger ud over markerne.
"Vi har ikke den største vinmark, men nok den kønneste"
Fakta
6. august kl. 14-18 holder Hoffmeyer-Lippert Wine åbent hus med vinsmagning på Langerødvej 5, hvor man også kan besigtige vinmarken og høre mere om koldklimavine og vindyrkning herhjemme. Der er gratis adgang, og alle er velkomne.
Til åbent hus deltager også havedesigner Stine Mieth-Waldorff fra Løvefod Havedesign, der fortæller om tips og tricks til haven.