Ny optimisme hos de største virksomheder i Region Sjælland

Friske tal fra forårets Vækstindeks viser klar forventning om ny fremgang i regionens største virksomheder

Artiklens øverste billede
Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen

TENDENS: Mens de store virksomheder spiller med musklerne, har de små virksomheder i Region Sjælland sværere ved at få øje på opsvinget.

Tendensen er klar: Jo større virksomheder, des mere vækst. Sådan vil erhvervslivet i Region Sjælland udvikle sig det næste år, hvis man lytter til direktørernes egne forventninger. Det viser en kortlægning, som Væksthus Sjælland har foretaget i samarbejde med Vækstforum Sjælland.

Ifølge Vækstindekset for foråret 2011 spår lidt over halvdelen af virksomhederne med mere end 10 ansatte fornyet vækst inden for det næste år. Endnu bedre ser det ud for de helt store virksomheder med mere end 250 ansatte, for her regner 91% med at øge væksten inden for de næste 12 måneder. 73% af disse helt store virksomheder forventer tilmed at skulle ansætte nye medarbejdere inden for det næste år.

- Tallene viser, at de store virksomheder har afgørende betydning for Region Sjælland. - De store virksomheder, vi har i regionen, sætter tempoet. - Og det er positivt, for vi ved, at der rundt om de store virksomheder danner sig andre virksomheder og dermed endnu flere arbejdspladser, siger Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen, der samtidig er formand for Vækstforum Sjælland.

Mere fart på eksporten

De største virksomheder ligger også i spidsen, når det handler om udviklingen af eksporten til de lukrative udenlandske markeder. Det er de store og kendte regionale virksomheder som Novenco i Næstved, NKT i Kalundborg og Royal Unibrew i Faxe, der leverer de mest betydelige bidrag til den samlede eksport, og udviklingen tager fart i det kommende år.

Omkring hver fjerde virksomhed med mere end 10 ansatte forventer således et øget internationalt engagement allerede inden for de næste 12 måneder.

- Eksport og internationalisering er helt afgørende, og her udgør Femern Bælt-forbindelsen en kæmpe mulighed for vores virksomheder. Nu bliver døren åbnet til en række eksportmarkeder, og her kan de store virksomheders gode erfaringer blive det afgørende springbræt for en meget gunstig erhvervsudvikling til gavn for hele regionen, forudser Steen Bach Nielsen.

De mindre virksomheder

Mens de større virksomheder altså allerede nu gør sig klar til at vokse endnu mere, viser vækstindekset også, at jo mindre en virksomhed er, des sværere har direktøren ved at få øje på opsvinget.

Blandt virksomheder med maksimalt 10 ansatte er der således et flertal, der ikke kan se tegn på, at næste år vil byde på vækst i omsætningen for deres virksomhed. Disse mindre virksomheder kæmper stadig med vigende markeder og et stigende prispres.

- Det kan lyde paradoksalt, men faktisk spiller de store virksomheder en helt afgørende rolle for de mindre virksomheders eksportchancer. - Hvis de mindre virksomheder bliver integreret i stærke regionale klynger, vil de nemlig blive løftet ud på de globale markeder. For det er ofte på ryggen af de store virksomheder, de mindre fremstillingsvirksomheder oplever deres afgørende eksportgennembrud, siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Væksthus Sjælland.

sd

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.