Naturen, jægernes og vildtets forkæmper fylder 90

Tidligere overjagtkonsulent, modstandsmand, forfatter og radikal politiker Egon Sørensen fylder 5. august 90 år

Artiklens øverste billede
Egon Sørensen fylder 90 fredag 5. august.

Egon Sørensen voksede op i en børnerig familie på Tinghøj ved Thorsager på Djursland og udviklede fra barnsben en vedvarende interesse for natur, jagt og friluftsliv og startede i 1937 som skytte- og skovfogedelev på Bidstrup gods hos skytte Jensen, skovskolen Asmildkloster, Kalø, Farum og Silkeborg Skovdistrikter og i
1944 tog han skovfogedeksamen med udmærkelse.

Efter militærtjeneste ved Livgarden beskæftigede han sig fra 1945 med naturforvaltning og var den første assistent på den nye Kalø Jægerskole for Overjæger Jens Bjerg-Thomsen og blev Jagtkonsulent i 1951 for Sydsjælland og Bornholm med bopæl på Enø.
I 1963 blev Egon Sørensen Overjagtkonsulent efter Greve Gregers Ahlefelt, Egeskov samtidigt med han også fik ansvaret for statens vildtreservater. Ved samme lejlighed flyttede han til sit elskede Djursland og indrettede sig på landstedet Skærvad Møllegaard.

Egon Sørensens store arbejdskraft og organisatoriske evner kom for alvor i brug, da den obligatoriske jagtprøve blev indført ved lov i 1967. Hensigten var at bevare en alsidig og artsrig natur i Danmark, og nye jægere måtte derfor have større viden om våbensikkerhed og om den natur, de færdes i. Inspiration havde Egon Sørensen fået på studierejser i USA, England og Norden.

Ønsket om at bevare naturen til gavn for alle gjorde også overjagtkonsulenten til en markant skikkelse i Danmarks Naturfredningsforening, Vildtforvaltningsrådet, Friluftsrådet og i statens Overfredningsnævn, hvor han var med til at behandle en række fredningssager landet over.

Under Anden Verdenskrig ydede Egon Sørensen, hvad han selv betegner som et beskedent bidrag til modstandskampen. Han var med i den vestjyske Thorsted-gruppe, der uden tab modtog 20 tons våben nedkastet fra engelske fly. Efter krigen var Egon Sørensen aktiv i Det Radikale Venstre, blandt andet som hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat på Djursland.

I forbindelse med at jagtkonsulentvæsenet i 1983 blev flyttet fra Landbrugsministeriet til Miljøministeriet og statsskovdistrikterne, søgte han sin afsked og gik på pension for at hellige sig sit forfatterskab. Det blev til 13 romaner, 3 børnebøger og 6 fagbøger - alt sammen med udgangspunkt i et langt livs erindringer og den natur og jagt, der har været hans liv.

Egon Sørensen bor sammen med sin kone Ellen på Skærvad Møllegård på Djursland. Han fejrer 90 års dagen med familie og venner.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.