Furesø er i front på energiområdet

Med den netop vedtaget strategiske energiplan har Furesø Kommune bragt sig i front på miljøområdet

Artiklens øverste billede

På sigt vil Furesø Kommune blive 100 procent baseret på vedvarende energi samt at CO2-udledningen reduceres med to procent om året. Det er målsætningen i den netop vedtaget strategiske energiplan.

Planen sætter fokus på tre overordnede indsatsområder: Opvarmning, el-forbrug og transport, men den helt store lokale indsats kan primært lægges på opvarmningsområdet.

Da kommunen gerne vil være et godt eksempel for private virksomheder og borgere, er energiforbruget i kommunens egne bygninger og aktiviteter blevet kigget godt efter sømmene. Og flere renoveringstiltag er blevet sat i gang for at sænke energiforbruget.

De kommende fem år

Det meste af den nuværende energiforsyning i Furesø Kommune er baseret på fossile brændsler - dog er godt 30 procent af den generelle elforsyning fra 2010 baseret på vedvarende energi. Det betyder, at godt 9 procent af andelen af energien i el- og varmeforsyningen er vedvarende.

Det er en begyndelse, men i løbet af de næste fem år tages de næste skridt, der skal til for at gøre kommunen uafhængig af fossile brændstoffer. Derfor vil der fra kommunal side arbejdes for:

-at fjernvarmeforsyningen i kommunen bliver så miljøvenlig som mulig og så billig, at den kan konkurrere med øvrige forsyningsformer

-at nyværende forbrugere i byområderne uden fjernvarme så vidtmuligt får muligheden for at konvertere til fjernvarme

-at forbrugere, der ligger langt fra fjernvarmenettet, på sigt konverterer til varmepumper, biomasse og vedvarende energikilder på kollektiv eller individuel basis.

-at alle muligheder for at gennemføre energibesparelser forfølges

-at introducere mere miljøvenlige transportmuligheder.

Belysning og transport

Med den strategiske energiplan sættes der også fokus på vejbelysningen og den kommunale transport. Det betyder, at den nyeste energibesparende teknologier anvendes samtidig med, at man i Furesø dæmper eller slukker vejbelysningen om natten på udvalgte strækninger.

Derudover påtænkes det også at skifte kommunens køretøjer ud med mere energieffektive og miljøvenlige transportformer i form af delebiler, cykler, elcykler og elscootere. Et tiltag,som man håber vil smitte af på borgerne.

Ikke mindst når man tænker på, at der er i Furesø Kommune i forvejen er fokus på grøn mobililitet, der skal fremme brugen af cyklen som transportmiddel både til arbejde, indkøb og fritidsinteresser.

Samarbejdspartnere er vigtige

For at lykkes med energiplanen er Furesø Kommune afhængig af aktører uden for kommunegrænsen, når det handler om produktionen af el og fjernvarme og transport.

Allerede nu indgår Furesø Kommune i en række netværk og tværkommunale samarbejder på energiplanlægningsområdet, og der lægges ikke skjul på, at kommunen ønsker at tage initiativ til projekter på områder, hvor potentialet for mere vedvarende energi er stort, men hvor andre interessenter ikke har taget teten.

Strategisk energiplan er...
er et planlægningsværktøj, som giver kommunen mulighed for at planlægge de lokale energiforhold til et mere fleksibelt og energieffektivt energisystem med henblik på, at potentialet for omstilling til mere vedvarende energi og energibesparelse udnyttes på en måde, som er den samfundsmæssigt mest energieffektive.

Energiplanen...
Værløse Varmeværk skal erstatte den naturgasbaserede fjernvarme, der kommer fra Hillerød med affaldsvarme fra Vestforbrændingen.

Farum Fjernvarme skal udnytte geotermi.
Information til borgerne om energirigtigt byggeri og adfærdsændringer, der reducerer energiforbruget

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.