Det kan gøres mod vejstøj

Det kræver en bred indsats at komme den farlige vejstøj til livs, mener ansatte i Aarhus Kommune

Artiklens øverste billede
Her ved Grenåvej fungerer et tykt plankeværk som støjskærm.

Op mod 500 mennesker dør årligt af sygdomme, som kan relateres til vejstøj. Og selv om man synes, at man har vænnet sig til støj fra gaden, så påvirker støj stadig søvnen, forklarer forsker i Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen:

"Man har fundet ud af, at det kan føre til ændringer i søvnstadier, som ikke er bevidst for den sovende person. Det kan betyde, at der er mindre af den vigtige rekreative søvn," siger hun og fortsætter:

"Derudover har man også fundet, at selv når man sover, kan støj have effekter på hjertekarsystemet, hvilket kan medføre bl.a. forøget puls og blodtryk."

Forskellige løsninger

Løsningerne skal komme fra mange kanter, mener to ansatte i Aarhus Kommune.

"Vejstøj tænkes altid ind i nyt byggeri. Både i kommuneplan, lokalplaner og i bygningsreglementet er der krav om, hvor kraftig støjen må være. Når man bygger nyt, kan man bygge forskellige foranstaltninger mellem vejen og bygninger. For eksempel støjskærme eller parkeringshuse," forklarer Thomas Brun, som er bygningsinspektør i Aarhus Kommune. Han fortsætter:

"Jeg kan give et konkret eksempel: Når man går i gang med at renovere Randersvej, så er det blandt andet bygningerne, som ligger på venstre side i nordlig retning, som vil være påvirket af støj. Derfor laver man en støjskærm, som kaster lyden op over bygningerne."

Thomas Brun forklarer, at støjen mod en facade typisk må være 55 decibel, og det samme krav er gældende for opholdsarealer.

Anton Iversen fra Trafik og Veje fortæller. at problemer med vejstøj er størst, når ældre bygninger ligger tæt på trafikerede veje.

Vinduer, biler og belægning

Thomas Brun mener, at løsningerne skal komme mange steder fra.
Det handler for eksempel også om, at udvikle biler, især dæk, og kørebelægning, som støjer mindst muligt,? siger han. Hans kollega i Aarhus Kommune, Anton Iversen, som er ansat i Trafik og Veje.

"Det er ikke længere ret meget dyrere at lægge støjdæmpende belægning på vejene,? forklarer Anton Iversen, som opfordrer folk til at tale eventuelle støjproblemer op med deres udlejer eller ejerforening."

"Når vi taler støj fra trafikken, så er det en god ide at starte med at tjekke sine vinduer. Hvis det er gamle vinduer med dårlig isolering, så kan man virkelig gøre en forskel, hvis man sætter nye vinduer med tykkere glas i. Det er noget, som både nedbringer støj og sparer på varmeregning."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.