Sund salat er en fed udfordring

Søren Flink Madsen fra Yding Grønt rider på grøn bølge, men ser konstant udvikling som afgørende for overlevelse

Artiklens øverste billede
Salat kan holde vægten nede i mere end en forstand. Her vejes salat af til en af de mange blandinger.

"Vi er i en vinderbranche, fordi der er fokus på, at vi alle skal spise mere grønt, men sørger vi ikke for konstant udvikling og optimering af virksomheden, dør vi."


Så enkelt sammenfatter direktør Søren Flink Madsen fra Yding Grønt situationen for et firma, der markerer sig stærkt som en af landets førende leverandører af salat og krydderurter til supermarkeder og storkøkkener.
På 150 ha - 1.500.000 kvadratmeter - produceres en halv snes forskellige krydderurter og godt 20 forskellige slags salat, der efter høst lyn-nedkøles og pakkes til aftagere i ind- og udland.


"25 procent går til eksport, meget af det som færdige blandinger med flere typer salat," siger Søren Flink Madsen.
På pladsen foran de store pakkehaller står store lastvognstog klar til at bringe varerne ud til forbrugerne, og skifter efterspørgslen, er de klar i Yding.

Fokus på sprøjtemidler

"Da virksomheden startede i 1970erne var det med kål og andre traditionelle grøntsager. I dag er det alene salat og krydderurter, og vi er hele tiden i gang med at teste nye muligheder. Dels nye typer, dels nye dyrkningsmetoder, blandt andet for at nedbringe brugen af sprøjtemidler."


"På nogle marker sår vi først, når ukrudtet har fået lov til at spire og er blevet brændt af, mens vi andre steder anvender papirdug, hvor frøene ligger mellem to lag papir. Salat eller krydderurter kan vokse op og sætte rødder, men ukrudtsfrøene kan ikke skyde op igennem de to lag," fortæller Søren Flink Madsen.


Nytænkningen gælder alle led i firmaet, fra mark til kunde.


"En del af udfordringen er populært sagt at flytte mest muligt ud i marken."
"Når vi høster salat, høster vi, når bladene har præcis den størrelse, de skal have for at passe perfekt, når de skal blandes i salatskålen derhjemme. Der er jo ikke grund til at vi laver store planter med store blade og så skal skære dem i stykker bagefter," siger Søren Flink Madsen.


Han deltog på arbejdsholdene i marken, da han sammen med forældrene startede Yding Grønt.
Som direktør har han i dag "helikoptersyn" over virksomheden og er optaget af at sikre, at firmaet også kan overleve på lang sigt.
"Det skal jo ikke være sådan, at kunderne kun handler med "Søren fra Yding." Der er en udfordring."

Søren Flink Madsen ved en maskine, der pakker frø ind i en papirfilm, som lukker af for ukrudtsfrø. Foto: Peter Eilertsen.

Fastholder viden

"En anden udfordring er at fastholde gode medarbejdere."


"Det kan være et problem i en sæsonpræget virksomhed, der kan miste en masse viden, hvis man ikke har arbejde til folk i lavsæsonen. Den tendens modvirker vi blandt andet ved at have gode kontakter, så vi også kan både pakke og levere salat og krydderurter i de perioder, hvor vi ikke selv kan dyrke dem," siger Søren Flink Madsen.


På den måde kan firmaet beskæftige omkring 35 ansatte uden for højsæsonen, og samtidig sælger man det, direktøren selv kalder "minus bøvl," fordi kunderne også i vinterhalvåret kan få leveret de varer, de ønsker.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.