Viceborgmesteren runder de 50 år

Michael P. Tersbøl i Hinnerup er økologiens, miljøet og klimaets mand

Artiklens øverste billede
Michael P. Tersbøl vil bruge sin opstilling til Folketinget til at styrke SF generelt og lokalt. Han ser ikke for sig en karriere på Christiansborg.

Han er uddannet agronom, Michael P. Tersbøl. 50 år i dag. Ansat ved Økologisk Landsforening, han bor i bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup, og så sidder han I Favrskov Byråd valgt for SF. Det hele har en helt naturlig forklaring.

Indvandrer

Men først: Hvad betyder P. i Michael P. Tersbøls navn? "Pinkowsky," er svaret med tilføjelsen: "Mine oldeforældre var fra Polen og Ukraine. Jeg er faktisk fjerdegenerationsindvandrer," lyder det, da vi en solrig og vindstille formiddag besøger Michael i Overdrevet i Hinnerup. Vindmøllen står helt stille.

Anledningen er, at han i dag fredag fylder 50 år. Og det endda samtidig med, at han er fungerende borgmester! "Da jeg mandag morgen vågnede op, kom jeg pludselig til at tænke på hvilket ansvar, der nu hviler på mine skuldre! Men administrationen har afdramatiseret det så ganske, så mon ikke det kun strækker sig til at fyre startpistolen af ved Det Nye Cykelløb I Hadsten på torsdag."

Solceller er blevet en vigtig del af energipolitikken i Overdrevet.

Afgørende vendepunkter

Michaels baggrund fører helt klart frem til hans nuværende situation. Han kommer fra Skærbæk I Sønderjylland. I syv år gik han med aviser. Student i Tønder.
Men så skete der tre skelsættende begivenheder:
"I 3g kom jeg på et sommerkursus om økologiske køkkenhaver. Et andet ugekursus handlede om sociale fællesskaber. Og endelig hørte jeg i radioen om bogen "Grænser for vækst". Jeg forstod ikke, hvorfor aviserne ikke tog det op. Det matchede lige med mine tanker," siger Michael, der naturligvis ikke kunne undgå for 17 år siden at flytte i det "økologiske" bofællesskab I Hinnerup og blive medlem af SF's lokale forening.

For 17 år siden flyttede familien Tersbøl ind i bofællesskabet i Hinnerup.

SF står stærkt

"Jeg blev formand i 2005. Der kom fem til generalforsamlingen, der blev holdt i en dagligstue i Overdrevet," fortæller Michael. Et bofællesskab, som efter Tersbøls mening har været medvirkende til, at SF altid har stået stærkest I Hinnerup.

Så kom kommunesammenlægningerne, og SF er nu oppe på mere end 100 medlemmer i Favrskov.

Tersbøl er i øvrigt opstillet til Folketinget, men hans chancer for at komme ind er næsten ikke-eksisterende.

Største fra Vestas

Du er stor tilhænger af vedvarende energi. Og vindmøller!
"Ja, det er kun deres placering, der kan give problemer, siger SF'eren, der er nabo til den sjette vindmølle, Vestas lavede, og den indtil da største. Det var omkring 1980.


Og klima!
"Det ville være fint at få bygget en klimavenlig skole i Søften. Måske skulle der private ind over, så kommunen lavede funktionsudbud. Private kunne bygge, og kommunen kunne leje. Vi skal være mere dynamiske, når vi snakker om samspillet mellem det offentlige og det private. Så kan vi også tvinge virksomhederne til at tænke innovativt. Jeg savner mere nytænkning," siger Michael Tersbøl, der tænker på lignende måde, når vi snakker bolig:

"Jeg vil bakke op om, at vi i Favrskov får flere grunde, hvor der kan eksperimenteres med bomulighederne."
Idéen hænger nok sammen med Overdrevet, hvor man ejer sin egen bolig, men har meget gavn af hinanden. Et bofællesskab. Den madordning, der blev lavet fra starten, holder endnu. En udvidet madklub!
Ønsker til byrådsarbejdet?
"Det har været hårdt at sluge i de store nedskæringer. Nu håber jeg, at vi snart kan komme til at præge indholdet," slutter fødselaren.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.