Fåret kamp om bjørneklo
Venstres Ole Stark og Fælleslistens Tue Tortzen er mildest talt ikke enige om indsatsen mod bjørneklo på Holmene
Det er ikke til at se det - men de er derinde et sted, fårene. Gemt bag en tæt skov af tre-fire meter høje bjørnekloer.
Da uldtotterne blev lukket ud på det 15 hektar store område på Holmene i april var budskabet ellers, at de skulle udrydde den frygtede og altædende plante. Et lille stykke op ad ens kråning har de da også fået ryddet - men ellers ser bjørnekloen indtil videre ud til at vinde kampen.
Det har fået en af fåreprojektets gamle modstandere, venstre-byrådsmedlemmet Ole Stark, op af stolen.
Han er landmand og arbejdede indtil for et par år siden i Teknisk Forvaltning i Hillerød Kommune, hvor han blandt andet tog sig af rydning af bjørneklo.
"Det nytter ikke at have fårene gående. Det eneste rigtige er at skære bjørnekloerne ned med en bladdozer, der kan gå et stykke ned i jorden. Det skal gøres i flere år før det virker, og de skal alle væk, ellers vil der stadig være frø", siger Ole Stark.
Formanden for Teknisk Udvalg, Tue Tortzen fra Fælleslisten, tog initiativ til fåreudsætningen. Han er mildest talt uenig.
"Det er noget pladder. Ole Stark ved udmærket, at fårene er sat ud efter, at vækstsæsonen var begyndt, og der var ingen forventninger om, at de skulle æde alle bjørnekloerne i år. Men allerede næste år vil man se en forskel, når bjørnekloen begynder at spire. De er nogle af de første planter, der kommer op, og fårene kan æde tusinder af de små spirer hver dag."
Indtil videre går der 30 får og 15 lam. Næste år vil de formere sig yderligere - og det vil hjælpe.
"Men samtidig skal vi være opmærksomme på, at vi også skal udrydde bjørnekloen på anden vis, for eksempel uden for indhegningerne. Vi stiller forslag fra teknisk udvalg om penge til det på næste års budget, og det forslag håber jeg da, at Ole Stark vil støtte."