Museum efterlyser gamle kirsebærtyper

Et nyt projekt skal sikre bevarelsen af lokale typer af kirsebær og formidle deres kulturhistoriske anvendelse

Artiklens øverste billede
I dag er der kun nogle få typer af kirsebær i den kommercielle produktion. Dansk Landbrugsmuseum, Gl.Estrup og Pometet vil nu forsøge at finde frem til nogle af de mange lokal typer, der findes.

Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup og Pometet efterlyser gamle historiske kirsebær typer.

Danmark har nogle af verdens fineste kirsebærtyper. Tidligere var netop kirsebær også en af de vigtigste frugtarter herhjemme, men i dag er der kun en håndfuld forskellige typer tilbage i de kommercielle plantager.

Faktisk kender vi næsten intet til oprindelige, historiske kirsebærsorter som for eksempel Langeskov, Thorsager og Hadsundbær.

Typerne er forsvundet

Det skal et nyt projekt ved Københavns Universitet og Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup ændre på.

"Vi ved, at de fleste egne af Danmark før i tiden havde hver deres kirsebær type. Men vi ved intet om, hvad de kan og smager af, for typerne er forsvundet", siger Torben Toldam-Andersen fra Pometet.

Han håber, at projektet vil få folk med kendskab til 'oprindeligt' eller vildt materiale i haver, hegn eller skove til at kontakte Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup.

Især visse surkirsebær

Det er især surkirsebær af ?Stevnsbær? typen, som er og har været vigtige i Danmark.
"Men ?Stevnsbær? er mange ting. Faktisk er det en række lokal typer, man i sin tid slog sammen, fordi det havde nogenlunde samme egenskaber. Det er de her oprindelige typer, som vi håber at få lokaliseret igen", siger Torben Toldam-Andersen.

De lokal typer og sortsnavne som tidligere blev anvendt var blandt andet "Langeskov", "Løvskal", "Skælskørbær", "Thorsager", "Hadsundbær" og "Heeringbær".

"Navnene afspejler i høj grad deres lokale oprindelse, derfor håber vi også at få hjælp derfra. Siden 1980'erne er det imidlertid "Stevnsbær" klonerne "Birgitte" og "Viki" som er blevet plantet. Det har betydet, at de ældre typer er forsvundet", forklarer Torben Toldam-Andersen.

Indsamling i august

Indsamling sker i august måned. Træerne vil efterfølgende blive plantet ved Pometet ved Københavns Universitet, der fungerer som en ?genbank? for originale frugtræer, Dansk Landbrugsmusuem, Gl. Estrup samt ved Frederiksdal Gods på Lolland, der har specialiseret sig i kirsebærvinsproduktion.

På Dansk Landbrugmuseum, Gl. Estrup vil man efterfølgende bruge kirsebærrene med et historisk, gastronomisk perspektiv for øje.

På Frederiksdal Gods vil man afprøve dem i vinproduktionen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.