Syddjurs i med- og modvind

Artiklens øverste billede
KOMMUNALVALG Alle anstrengelser med at brande Syddjurs som sund, smuk eller særlig innovativ kommune blev skudt godt og grundigt i sænk både før og efter kommunalvalget 17. november. Først efterlod valgkampens spidskandidater borgerne måbende efter en opsigtsvækkende TV-optræden, som gav mindelser om en politisk børnehave. Men borgernes interesse var om ikke andet blevet vakt for det politiske spil, og så var der ellers gratis underholdning i 14 dage efter valget. Konstitueringsforhandlingerne blev en politisk føljeton med både gys og soap for alle skattepengene inden valgets sejrherre Kirstine Bille som tredje borgmesteremne stod med sejrens palmer i hånden. Kirstine Bille formåede at sikre den brede konstituering, som forhåbentlig skal bære Syddjurs Kommune frem mod bedre tider.

Et hårdt år for skoler og børn

SKOLEPOLITIK Smil Du er på - eller gælder det om at finde en grimasse der kan passe? De tre små klovne fra sommerens cirkus workshop på Ugelbølle Skole afspejler måske meget godt den tragikomiske situation for skolestrukturen i Syddjurs Kommune. Både børn og forældre blev snurret rundt på den politiske karrussel, men da støvet havde lagt sig, var kommunens tre mindste skoler dømt til lukning for at sikre et anstændigt niveauet for de øvrige folkeskoler. Hvor meget besparelsen reelt bliver, kan ikke dokumenteres, men i de tre berørte lokalsamfund i Ugelbølle, Feldballe og Nimtofte arbejdes der ihærdigt på at have et privat skoletilbud klar til august 2010. De gode græd og de onde lo – diskussionen om skolestrukturen blev om noget et billede af de første års politiske rådvildhed og elendige økonomi i Syddjurs Kommune.

For og imod Nationalpark Mols Bjerge

NATIONALPARK MOLS BJERGE Dronningen og flere ministre kastede glans over åbningen af Nationalpark Mols Bjerge 29. august. I bund og grund var tanken at Nationalparken skulle være et folkets projekt, og hele pilotprojektet blev da også båret frem som det hidtil største projekt med aktiv borgerinddragelse. De fleste borgere så da også frem til Nationalparkåbningen som en festdag med nye muligheder for alle dele af Syddjurs Kommune. Men de private lodsejere indenfor Nationalparkens område fik henover sommeren sat en ny dagsorden i opspillet til åbningen og fik demonstreret deres utilfredshed med forløbet af processen. Trods to pladser i Nationalparkbestyrelsen som plaster på såret, har de private lodsejeres vrede ikke lagt sig og synes at få konsekvenser for fremtidige Nationalparkprojekter. Men som billedet fra den folkelige del under Nationalparkåbningen viser, var der stor interesse for at se og vise, hvad Nationalpark Mols Bjerge kan bidrage med i Syddjurs Kommune.

Ildsjælene sørger for kultur til folket

FOLKEGAVE Meget kulturliv i Syddjurs holdes i live af frivillige engagerede borgere. Musiklivet i Syddjurs fik tidligere på året en unik mulighed for at erhverve sig et ypperligt koncertflygel. Firmaet Sander Piano fra Holme havde skaffet det meget velholdte, næsten hundrede år gamle Bechstein flygel fra det nordlige Sverige. Det blev sat i stand og Ebeltoft Jazzklub, DaMuCo og Kulturministeriet sagde ja til at modtage det uden at vide, hvor de mere end 100.000 kr. skulle komme fra. Siden er der spillet støttekoncerter, samlet penge ind og senest lagde Tuborgfondet de sidste 50.000 kr. i kassen. Det skete i efterårsferien, da Tuborgfondets direktør Peter Moe Rasmussen aflagde Kulturministeriet et besøg og overrakte Søren Iversen fra Ebeltoft Jazzklub og Hans Bodilsen og Michael Deltchev fra DaMuCo de sidste penge til flyglet. Med erhvervelsen af Bechstein flyglet kan Kulturministeriet nu tilbyde både klassiske og jazz koncerter på meget højt niveau.

En kamp der gælder livet

STAFET FOR LIVET For tredje år i træk var Kræftens Bekæmpelse Syddjurs Lokalforening arrangør af Stafet for Livet. Arrangementet blev som tidligere holdt i Byparken i Rønde, og de lokale ildsjæle er ved at placere Rønde og Syddjurs på landkortet som det mest fremgangsrige sted i rækken af Stafet for Livet arrangementer rundt i Danmark. Der var stor opbakning til arrangementet, som indbragte et rekordoverskud på 134.805,50 kr. , som på nær ti procent til lokale aktiviteter går ubeskåret til Kræftens bekæmpelses arbejde. Den indledende fighterrunde med nuværende og tidligere kræftpatienter som deltagere havde 64 deltagere, mens 908 personer deltog på de forskellige hold i stafetten. De tilbagelagde i alt 13.320 km. Til den særlige lysceremoni lørdag aften blev der tændt 675 lysposer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.