Det går helt i fisk for søens venner
Stilling-Solbjerg Sø's Venner har i 25 år udsat ål og ørreder for millioner af kroner, og formanden glæder sig over, at vandet er mere klart end nogensinde
Natur I mange år har Stilling-Solbjerg sø haft en fin betand af ål og ørreder, og det er der en god grund til.
I 25 år har Søens Venner udsat for sammelagt omkring to millioner kroner af de eftertragtede arter, og jubilæet markeres 28. august klokken 12 ved et arrangement ved Søsporten i Solbjerg.
"Alle er velkomne. Børn og unge under 18 år kan deltage i en lystfiskerkonkurrence, hvor der er præmier for de tre største fisk, og så hygger vi os med øl, vand og lidt friskrøget fisk," fortæller foreningens formand, Allan Lauridsen.
Stilling-Solbjerg Sø's Venner har i dag omkring 130 medlemmer.
Via kontingent, sponsorater og offentlige tilskud supplerer de hvert år den store søs bestand af ål og ørreder.
Det er et arbejde, der ikke alene er til glæde for lodsejerne og for de lystfiskere, der prøver lykken fra de strækninger, hvor der er offentlig adgang til søbredden. Også søen har nydt godt af indsatsen.
Spildevandet er væk
"Tidligere løb der en del spildevand ud i søen. Det gør der ikke længere. Det har naturligvis en positiv virkning på søen, men det har udsætningen af ørreder også."
"Før var der meget store mængder af skaller og brasen i søen. De åd de dafnier, som ellers er gode til at holde alger væk."
"Ørrederne har nedbragt mængden af skaller og brasen. Dermed har dafnierne fået en chance. De har reduceret mængden af alger væsentligt, og i nogle situationer har vi kunnet se fire meter ned i søen. Det har vi aldrig kunnet før," fortæller Allan Lauridsen.
Krav om fangst-tal
Men hvor mange fisk bliver der egentlig fanget i søen?
Det spørgsmål har formanden ikke noget svar på, men han håber at få et overblik, for statens ferskvandsbiologer har bedt om dokumentation for, hvor mange fisk og hvilke arter, der fanges.
"Vi har koncentreret os om at få sat fisk ud. Selv fisker jeg faktisk ikke ret meget, men vi satser på, at folk vil hjælpe med at skaffe nogle præcise data ved at indsende fangstrapporter via vores hjemmeside www.soensvenner.dk, så biologerne kan få tallene," siger Allan Lauridsen.