"Disciplin er et nøgleord"
Meget har ændret sig siden Trøjborgs første folkeskole blev indviet for godt 100 år siden
Byggeboomet på området lige syd for Trøjborgvej fortsatte i det første tiår af 1900-tallet.
Aldrig så snart havde håndværkerne lagt sidste mursten på "De gamles hjem" og Skt. Johannes Kirke, der blev indviet med få måneders mellemrum hen over årsskiftet 1904-1905, før byrådet i 1906 besluttede, at der skulle bygges en skole knap 100 meter fra kirken.
Skolen skulle tegnes af byens store skolearkitekt Ludvig A. Pedersen, og allerede i 1907, midt i sommerferien, stod Johannesskolen, som den først blev kaldt, klar til indvielse.
Aarhus Stiftstidende, dengang en borgerlig avis, harcelerede over, at den socialdemokratiske borgmester Jacob Jensen havde ?glemt? at invitere kronprinsparret på Marselisborg og de private skoler.
Lederen af den nye skole, overlærer C.V. Stilling, betonede stærkt i sin indvielsestale, at diciplin for ham var et nøgleord, når det gjaldt om at kunne præstere en god og faglig undervisning.
Første skoledag kom børnene i samlet flok op nede fra byen til det nye skolepalads, hvor de ikke længere ville være stuvet sammen, som i de gamle midtbyskoler.
Nytænkning anno 1906
Knap 1.200 børn startede på skolen, der var præget af nytænkning på flere områder. de tidligere kommunale skoler var for det meste enten pige - eller drengeskoler. Nu mente man godt, at piger og drenge kunne gå i de samme bygninger - dog stadig i adskilte klasser. Nye faglokaler til skolekøkken, sang og sløjd var der også tænkt på og en helt selvstændig bygning til gymnastik. Endelig var skolen den første kommunale skole med elektrisk lys.
De første år fik overlærer Stilling hjælp til opretholdelse af den stramme disciplin af gymnastiklæreren Jespersen, der havde en militær fortid.
Kaptajn Jespersen
Samme lærer blev sidenhen landskendt som den Kaptajn Jespersen, der over radioen vækkede danskerne med morgengymnastik.
Skolen blev hurtigt kendt som mellemskolen i nordbyen med lærere, der ville have ro til at undervise. Når det var nødvendigt, blev roen genoprettet ved prompte brug af de dengang tilladte fysiske afstraffelsesmidler.
Lærernes selvopfattelse fejlede heller ikke noget. Da en af lærerne , H.Å Rasmussen, senere skrev skolesangen, lød det om skolen: ?Du livets og lærdommens forpost mod Nord?, desuagtet at både Aarhus Seminarium, Skovvangskolen og Risskov Skole allerede var bygget nord for skolen på det tidspunkt.