Skoleelever spiser Noma-mad

Ny nordisk mad på skoleskemaet i Jersie

Artiklens øverste billede
Den nordiske mad er på skoleskemaet på syv skoler i 2011. Pr-foto.

Er ny nordisk mad kun noget for de voksne? Er perlespelt, tranebær, fisk og andre skandinaviske råvarer i virkeligheden så sunde, som vi går og tror?

Det er de ved at finde ud af i på ni skoler på Sjælland. Eleverne på 3. og 4. årgang på blandt andet Jersie Skole skal spise sig igennem Claus Meyer-lækkerier gennem de næste tre måneder. Og sådan håber man at blive klogere på skolemad, sundhed og indlæring.

Forsøget er videnskabeligt og tager udgangspunkt i konceptet ”Ny Nordisk Hverdagsmad”, udviklet af bl.a. kokken Claus Meyer. Forsøget foregår i samarbejde med forskere fra bl.a. DPU og DTU.

Kokken flytter ind
Den nordiske mad vil blive fremstillet på skolen af en kok og en medhjælper i samarbejde med børnene. Hvert barn vil komme i køkkenet sammen med hele klassen og i små grupper af fire til seks børn.

Skolens hjemkundskabslokale er derfor blevet tilpasset de forhold, der skal til, for at opfylde kravene til et professionelt køkken.

Først spiser eleverne ”Ny Nordisk Hverdagsmad” og siden gennemgår de en kontrolperiode, hvor eleverne spiser deres sædvanlige mad. Forskerne kan så kigge på forskellen mellem de to perioder.

Varm mad til frokost
Eleverne vil på alle skoledage i perioden få varm frokost på skolen og et mellemmåltid med til senere på dagen. Der vil naturligvis blive taget hensyn til elevernes religion og/eller allergier ved madlavningen.

Ny Nordisk Hverdagsmad tager udgangspunkt i nordiske råvarer og nordisk madkultur. Desuden er det et mål, at maden skal være bæredygtig og sund. Den vil således  indeholde flere bær, mere grønt, mere fuldkorn, flere friske krydderurter, mere fisk og mindre kød end danskernes kost generelt gør.  Frokosten er varm mad, som skal spises med kniv og gaffel i lokalet i direkte tilknytning til hjemkundskabslokalet.

Formiddags- og eftermiddagsmåltidet er meget enkelt og kan tages med i hånden i frikvarteret eller i sfo og klub.

Ugens madplan er delt op i suppe, kød, vegetar, fisk og restemad. Men altid med rå grønsnacks.

Elever følges nøje
Under hele forløbet vil eleverne blive fulgt nøje, og de vil blive både målt, vejet, få taget blodprøver, læsetests og meget mere. Derfor vil en forsøgslastbil komme til Jersie skole med det nødvendige undersøgelsesudstyr. Lastbilen vil være indrettet som en slags laboratorium og vil desuden rumme en scanner. Alle elever vil få tilbudt en DXA-scanning , der kan vise, hvor meget af barnets krop, der består af fedt, muskler og knoglemineral.
Det er frivilligt om børnene vil være med.

Der er informationsmøde for forældre og børn på Jersie Skole onsdag den 17. august fra kl. 16.30 og torsdag den 25 august fra kl. 16.30.

Læs mere på www.opusskolemad.dk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.