Aktiveringsprojekt nedlægges efter få måneder

Ny lovgivning har gjort kommunalt projekt uattraktivt for borgerne

Artiklens øverste billede
Modelfoto

Blot to og en halv måned efter, at byrådet i Fredensborg Kommune vedtog en ordning med snerydning og havehjælp som aktiveringsprojekt, ser ordningen nu ud til at blive nedlagt. I mellemtiden har Folketinget nemlig vedtaget den såkaldte BoligJobPlan, der giver borgerne mulighed for at trække 15 procent af lønnen fra i skat, hvis man får andre til at udføre hjemmeserviceopgaver.


Dermed udkonkurrerer planen reelt det kommunale projekt, hvor det ikke ville være muligt at trække de hjælpende hænder fra i skat.

Alt for dyrt

Det ærgrer formand for Arbejdsmarkedsudvalget Lars Søndergaard (V), at aktiveringprojektet ikke fik længere levetid.
"Jeg er ked af, at det ikke lykkedes. Vi kunne have ladet ordningen fortsætte, men det havde næsten været som at stjæle penge fra pensionisterne, og det vil jeg ikke være med til," siger Lars Søndergaard.


Konkret har forvaltningen regnet sig frem til, at borgerne med BoligJobPlanen i snit vil kunne trække 3.300 kroner fra årligt ud af et årsabonnement på 10.000 kroner på havehjælp og snerydning foretaget af en privat leverandør. Alene græs- og hækklipning ville med det kommunale projekt koste fra 5.162 kr. pr. havesæson.


Efter projektets vedtagelse har Center for Job og Ydelse i Fredensborg Kommune da heller ikke modtaget en eneste henvendelse fra borgere, der kunne tænke sig at benytte ordningen.

Skal tænke nyt

Aktiveringsprojektet var særligt rettet mod at få unge under 30 år i arbejde og skulle etableres i et samarbejde mellem Park og Vej og Center for Job og Ydelse, hvor den ledige skulle placeres i virksomhedspraktik og løntilskud. Ordningen ville løbende kunne aktivere op til 10 unge.


Arbejdsmarkedsudvalget skal således tilbage i tænkeboks sammen med forvaltningen for at finde på nye idéer, der kan få bragt ungdomsarbejdsløsheden ned.
"Vi prøver med nogle andre kreative tanker og ser, om det ikke giver noget. Vi kan f.eks. se på, om vi kan koble mere socialt ansvar på, så flere virksomheder tager unge ind i praktikophold," siger Lars Søndergaard.


Han hæfter sig også ved, at nogle ældre føler en tryghed ved, at det er kommunens folk, der besøger eller udfører arbejde hos dem.
Han vil derfor drøfte muligheden for, om Fredensborg Kommune gennem frikommuneforsøget kan hjælpe med at formidle kontakten mellem pensionister og de virksomheder, der udfører hjemmeserviceopgaver.
"Lige nu må vi ikke, men det var måske værd at undersøge som frikommune," siger han.


Arbejdsmarkedsudvalget tager stilling til forslaget om at nedlægge aktiveringsprojektet 16. august.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.