Giftig pastinak-plante er overalt
"Den giftige pastinak-plante er svær at undgå," siger naturvejleder Stephan Springborg, som opfordrer folk til at nærstudere planten inden en hyggetur i skoven
"Den findes i grøfter, på enge og i vejkanter. Ja, faktisk er den overalt".
Stephan Springborg, naturvejleder fra Naturstyrelsen Østsjælland, kender alt til den giftige pastinak-plante, som lille Isabelle Sylvest kom for tæt på under en tur med skovbørnehaven.
Han beskriver den til at være én meter høj og medlem af skærmplantefamilien. På bladende sidder der nogle små gule blomster, som man skal være opmærksom på.
Giftig saft
"Saften sidder i blomstens stængel. Det er den saft, som er giftig for huden. Får man den på sig i solen, så udvikler giftstoffet sig. Det kan være generende og man kan få store vabler. Huden reagerer ved at skalle af, men man kan også få et væskende sår," siger Stephan Springborg.
Pastinak stammer oprindeligt fra Vestasien. Den forekommer ofte i græsfrøblandinger og har derfor bredt sig overalt i de tempererede zoner. Især i Amerika optræder den hyppigt som ukrudt, men i Danmark støder man oftere på planten.
Se den først
"Den er svær at undgå, fordi den dukker op så mange steder i juni og juli måned. Jeg vil betegne den som en grøftplante, men den kan også være i områder med græs, brandnæller og mælkebøtter. Man skal ikke ind og trave rundt i områder med skærmplanter, for så kan man komme i kontakt med den. Jeg vil opfordre folk til at se billeder af planten inden man tager en tur i skoven. På den måde er man kommet langt, for den er nem at kende," siger naturvejlederen.
Han understreger dog, at den velkendte bjørneklo er værre end pastinaken.
"Bjørnekloen har mere saft på sig, og hvis man kommer for tæt på den, så kan det virkelig godt svie og brænde på huden," siger Stephan Springborg.