Projekt Fritidsjob åbner døre for de unge
Projekt Fritidsjob i Viby Syd har haft stor succes med at hjælpe unge på vej
At møde til tiden er en selvfølge for mange, men der er også mange, der ikke helt kender spillereglerne på arbejdsmarkedet. For at hjælpe unge 13-20-årige i gang med et fritidsjob, er Projekt Fritidsjob sat i værk for unge, der bor i Kjærslund, Søndervangen og Rosenhøj.
Projektkoordinator, Tine Sønnichesen, og hendes barselsvikar, Janne Nørager, fortæller, at projektet, der har kørt siden nytår, indtil videre har været en stor succes.
"Der er mange forældre i området, der ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet, og derfor har de unge ikke samme netværk som andre. Vi prøver at kompensere lidt for dét netværk," fortæller Janne Nørager.
Hjælper på vej
Aarhus Kommune har en målsætning om, at 95 procent af unge i en årgang skal have en ungdomsuddannelse, når vi når år 2013. Projektet i Viby Syd skulle gerne være med til, at målet bliver nået.
"Det handler om, at vi skal opkvalificere de unges kompetencer, så der er større sandsynlighed for, at de bliver uddannelsesegnet," siger Tine Sønnichsen.
Udover at få løn og have et arbejde, hjælper fritidsjobbet også de 13-20-årige i forbindelse med skolegangen.
"Nogle af de unge har svært ved at koncentrere sig i skolen, og har lært at der er forskellige indlæringsmetoder. De overfører det, de får med sig fra jobbet, til skolen. Vi får rettet op på deres svagheder, og lægger ansvaret over på dem, så de udvikler sig," fortæller Tine.
En del af de unge i projektet har forældre, der ikke selv har erfaring med arbejdsmarkedet, og derfor får de ikke så meget støtte på hjemmefronten. Men den støtte giver projektkoordinatorerne dem, fortæller Tine.
Projektet forbereder de unge på, hvad der venter dem på arbejdsmarkedet, og hvad der bliver forventet af dem. Tine og Janne har samtaler med de unge for at se dem an, og udfra deres cv og beskrivelse af dem selv, forsøger Janne og Tine at finde et matchende job til dem.
"Der er mange af de unge i området, der oplever at blive sorteret fra på grund af navnet, at de bærer tørklæde, eller at de har bopæl i Rosenhøj. Vi er døråbner for dem," fortæller Tine Sønnichsen.