Debat Syddjurs: Erik Menveds ånd og magtbrynde hviler fortsat over området ved Kalø Slotsruin

Artiklens øverste billede
Det planlagte velkomstcenter, som arkitekten ser det

Min vinkel til debatten om Kalø Slotskro er grundlæggende den, at jeg holder af lokaliteten og hele den historie, der ligger i form af både Slotskroen, Thyrahytten, Kalø Gods og ikke mindst Kalø Slotsruin. Det er det der giver stedet værdi for mig.

Det er dog ikke anderledes end at jeg har fuld forståelse for, at gammelt må vige for nyt, når det nye er klart bedre til at løse samme opgave. Problemet er blot, at det gamle har fået historisk og følelsesmæssig patina, hvilket i mit tilfælde vægter mere end et nøglefærdigt ”motorvejscafeteria”, der for det første er helt unødvendig til en moderne formidling og for det andet føles som en magtdemonstration, tilsvarende, hvad Kalø Slot stod for da det blev bygget.

Slotskroen var muligvis på kant med ånden i fredningen, da den i sin tid blev fornyet. Jeg kan derfor være med til at rive den ned på det grundlag, men jeg kan ikke være med til, at man bruger dens eksistens som undskyldning til at bygge endnu mere nu, og det på grundlag af en lokalplan som tydeligvis læner sig op ad de eksisterende bygninger.

Man havde i sin tid fået tilladelse til et informationscenter for Kalø Slotsruin, der skulle ligge imellem Strandhuset og Slotskroen. Det var en udmærket løsning, som ville tilgodese både lokalbefolkningen og historieformidlingen i området. Det måtte gerne være blevet ved det, men så kom Nationalparken og med dybe rødder i den kommunale magtelite blev den endnu en platform for udøvelse af selvsammes magt.

Erik Menved havde ikke brug for byggetilladelse. Han byggede sin borg for at holde befolkningen nede og for at kunne beskatte den hårdt. Lang tid er gået, men skyggen fra dengang hviler tilsyneladende stadig over området, Nu er metoderne bare forfinede efter tiden trend. Nationalparken er blevet til endnu et lag mellem borgerne og deres partivalgte ledere. Kredsen omkring det nye center afspejler dette forhold, hvor Nationalparken blot er endnu en platform til at sikre magtudøvelsen.

Demokratiet står i stampe og bliver derved et værktøj til at styre befolkningen med og ikke omvendt. Jeg, og mange andre, har længe ment, at det er nødvendigt med en form for ”Borgerting”. Flere partier har berørt emnet, men det må netop ikke blive en politisk ideologi.

Det skal derimod være et simpelt værktøj til at sikre borgerne over for det nuværende sammenspiste demokratiske diktatur. Tingene er, som de er, fordi forholdene giver muligheden herfor. Vi må som borgere ændre forholdene for vore folkevalgte for at ændre, hvordan de kan få tingene til at ske.

Et eksempel på hvad man kunne gøre gives her: http://borgertinget.dk/index.html"

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.