Graffitien rykker ind på galleri
25-årige Peter Birk udstiller og sælger graffitikunst på lærred fra sit galleri i Anholtsgade
Graffiti behøver ikke være ulovlige tegninger på togvogne og busser. Hos Peter Birk i Anholtsgade 16 kan man købe graffitimalerier malet med pensel og spraymaling og dermed hænge graffitikunsten op hjemme over sofaen.
"Jeg har startet galleriet ud fra en ide om, at jeg ville have anderledes kunst frem i lyset. Graffitikunstnere får sjældent chancen på andre gallerier, men her får de pladsen," siger Peter Birk, der ikke kun udstiller og sælger fra sit eget lille galleri i Anholtsgade, men også i tøjbutikker, på cafeer og festivaller.
Graffitien rammer bredt
Og det er ikke kun graffitimalere, der køber værkerne.
"Det er meget blandet, hvem der køber graffitimalerier. Jeg havde forventet, at det primært var unge i tyverne, for det kan godt være lidt vild kunst. Men sjovt nok er det også par på 45 år, der ellers intet har med miljøet at gøre, som køber malerierne, fortæller Peter Birk.
"Når vi holder fernisering, står folk i kø helt ude på vejen, så et eller andet må vi ramme, siger Peter Birk, der åbnede galleriet for halvandet år siden sammen med en ven. Begge to kommer fra graffitimiljøet og har lavet graffiti siden de var ti år.
Får skældud
Nu lever han af sin kunst, blandt andet ved at tage ud til arrangementer og udsmykke midlertidige opsatte vægge eller plankeværk. Så folk kan se, hvordan graffitien bliver til. Men han får nogle gange hårde ord med vejen.
"Nogle folk kommer hen og skælder mig ud, fordi jeg står med en spraydåse, men så forklarer jeg dem, at jeg rent faktisk bliver betalt for at stå her og male, og så snart de kan se, at man er seriøs med sin kunst, så forstår de det som regel. Det er jo ikke bare noget, jeg gør en gang i mellem for at smadre eller ødelægge noget. Det er rent faktisk noget, jeg brænder for og arbejder på at blive bedre til hver dag. Det er hele mit liv."
Sælger godt
Til den seneste udstilling på Galleri Grisk var der godt gang i salget.
"Rolf R. Mogensen solgte rigtig godt. Mange har set hans kunst rundt omkring i byen, men det er svært at købe en seks meter lang mur. Så er det næstbedste mulighed at købe graffitikunsten på et lærred, og det benytter mange sig af, fortæller Peter Birk, der nyder at tale om sin passion.
"Det er super fedt at komme ud til folk med kunsten og vise folk, hvad vi laver. Ellers er graffiti jo noget hemmeligt noget - i et meget lukket miljø, siger Peter Birk, der på sit galleri også sælger tuscher, spraymaling, bøger og blade om graffiti.
For kommercielt
Mange graffitikunstnere vil ikke udstille på Galleri Grisk, fordi de mener, det kun handler om at tjene penge.
"Nogle mener, at det er for kommercielt. Nogle vil ikke male på lærred. Det synes jeg, er fint. For der er helt sikkert også noget fedt ved, at kunsten kun eksisterer i en begrænset periode - indtil den bliver malet over. Den lever i nuet. Vi forsøger så bare at forlænge den levetid."