Borgmester Aksel H. Hansen in memoriam

Artiklens øverste billede
Aksel H. Hansens 100 års dag 10. februar blev mindet af fra v: Jytte Degn, Aksel H. Hansens datter, Norddjurs borgmester Jan Petersen, formand for S i Grenaa, Allan Gjersbøl Jørgensen, formand for Danmarks Afholdsforening Henning Sørensen og Frank Brogaard, Socialdemokratiet.

Onsdag 10. februar 2005 ville Grenaa Kommunes borgmester fra 1946 til 1976, Aksel H. Hansen, i levende live have fyldt 100 år. Det blev markeret ved en mindehøjtidelighed ved den tidligere borgmesters grav på Grenaa Kirkegård.
Tilstede var Aksel H. Hansens datter Jytte Degn, borgmester Jan Petersen, tre repræsentanter fra Grenaa Partiforening, den nyvalgte formand Allan Gjersbøl Jørgensen, Frank Brogaard og Niels Basballe samt Danmarksafholdsforenings Henning Sørensen.

I december 1988 blev Aksel H. Hansen hædret ved navngivning af Aksel H. Hansens Plads og Aksel H. Hansens Gade ved Lillegades vestende og 10. februar 1995 blev en granitflise nedlagt til ære for den tidligere borgmester.

Respekt

Aksel H. Hansens liv og levned og politiske virksomhed i en Grenaa Kommune i industrialismens sidste tidsalder var af en karakter, der bærer myten om en stor politiker i sig, og det kom også til udtryk ved mindehøjtideligheden, hvor hans efterkommere i partiet udtalte stor respekt om den forhenværende borgmesters gerning.
I forbindelse med mindehøjtideligheden udtalte Allan Gjersbøl Jørgensen: "Nutidens socialdemokrater kan lære meget af Aksel H. Hansen. En borgmester som bliver genvalgt nok gange til at sidde i 30 år kan ikke andet end have respekt for".
Norddjurs borgmester Jan Petersen tilføjede: "Aksel H. Hansen var en stor politiker og en dygtig borgmester i sin tid".

Bog på vej

Aksel H. Hansen blev født i 1910 og var af profession typograf. Han blev som ganske ung medlem af Socialdemokratiet, hvor han blandt var fanebærer ved folkefaderen, statsminister Thorvald Staunings begravelse i 1942 i en kaotisk tid for både Danmark og Socialdemokratiet.
I 1946 blev Aksel H. Hansen valgt til Grenaas borgmester. Denne post bestred han indtil sin død i 1976. Den tidligere borgmester er ved tidligere lejligheder blevet såvel mindet som æret. I december 1988 blev Aksel H. Hansen hædret ved navngivning af Aksel H. Hansens Plads og Aksel H. Hansens Gade ved Lillegades vestende og 10. februar 1995 blev en granitflise nedlagt til ære for den tidligere borgmester.

Hele sit liv var Aksel H. Hansen aktiv i Danmarks Afholdsforening. Som bestyrelsesformand for Grenaa Afholdshotel sørgede han for, at der tilflød Danmarks Afholdsforening en pæn sum penge i forbindelse med salget af afholdshotellet. Aksel H. Hansen blev i 1975 tildelt afholdsbevægelsens fornemste pris, Larsen-Ledet-prisen. Det er på denne baggrund, at Danmarks Afholdsforening ved formanden Henning Sørensen, Grenaa, torsdag den 10. februar lægger blomster på Aksel H. Hansens grav på 95 års dagen for hans fødsel.
Senere på året vil der komme en udgivelse om Aksel H. Hansens liv, hvor der er bidrag fra blandt andet Henning Sørensen, Norddjurs' borgmester Jan Petersen samt historiker Vilfred Friborg Hansen, der er tidligere borgmester i Rønde og Syddjurs Kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.