OSVALD – Det ukendte dobbeltliv
Spændende og stærk skildring af Osvald Helmulth og livet med hans nærmeste
"OSVALD" er udover en god musikalsk teateroplevelse også en interessant skildring af Osvald Helmuth´s liv. Gennem de forskellige scener følger vi ham fra helt ung og op gennem årene, og ved flere af scenerne er det på smart vis markeret på rekvisitter, på hvilket teater vi befinder os.
Stykket har 5 medvirkende på rollelisten, hvor Osvald Helmuth spilles af Victor Marcussen og hans hårdtprøvede kone af Anne-Vibeke Mogensen. Rolf Hansen og Julie Riis indtager forskellige roller, mens Pia Hassner på glimrende vis understøtter Osvald´s sange på klaver.
Kommer man som uvidende om forestillingens indhold, vil man nok forvente en sjov og lystig forestilling på de skrå brædder understøttet af en række folkekære viser. Det sidste holder også stik, men i skildringen af Osvald og hans omgivelser fornemmer man hurtigt, at det glansbillede og portræt, der ofte er tegnet af ham, ikke helt har matchet virkeligheden. Det er dermed sagt også de mere dystre undertoner frem for muntre og lystige scener, der stjæler billedet.
Osvald bliver i den grad genoplevet og spilles særdeles godt og troværdigt af Vicor Marcussen. Faktisk så godt, at man nærmest føler sig i stue med ham og kommer helt ind under huden på ham.
Undervejs bliver seerne både indviet i hans viser og hans gang på forskellige teatre, men i høj grad også i hans liv – eller nærmere betegnet dobbeltliv. Hans kone, som fremstår og spiller lige så troværdigt, må nemlig affinde sig med en mand der sjældent er hjemme, og når han er, er han oftest ikke til at være i stue med.
Som hun selv beskriver forholdet til Osvald, er han hendes skæbne og hun affinder sig med "begge sine Osvalder" - både den muntre udgave og den ofte fulde og nærmest onde udgave af samme person. Det sidste betyder, at hun ofte bliver behandlet og omtalt i meget nedgørende og uretfærdige vendinger.
Stykket beskriver også Osvalds forhold til og interesse for begge køn, og at han tilsyneladende har været lidt til begge sider. Far & søn forholdet (til Frits Helmuth) bliver også illustreret og beskrives som præget af jalousi og frygt for at sønnen skal blive større og mere elsket end sig selv.
De dystre undertoner til trods er forestillingen ganske underholdende og lærerig og fortæller HELE historien om OSVALD.