Syddjurs økonomien tér sig til det bedre.

Artiklens øverste billede
"Vi kan nu se, at det begynder at gå den rigtige vej med økonomien, men vi har stadig store udfordringer foran os," siger Syddjurs borgmester Kirstine Bille, SF, der ikke har planer for nuværende om at genåbne dette års budget.

Der er udsigt til, at skoler og biblioteker lukker det kommende år, at børneinstitutioner bliver lagt sammen og at der spares i ældreplejen og på handicapområdet. Over halvdelen af landets kommuner planlægger at skære i servicen til næste år, skriver Berlingske Tidende, der har gennemført en rundspørgeundersøgelse til landets 98 borgmestre.

76 har svaret, heriblandt Syddjurs borgmester Kirstine Bille, SF, og 53 procent mener ikke, at serviceforringelser kan undgås. Andre tror på, at det er muligt kun at spare på administration. Kommunerne er tvunget til at spænde livremmen ind for at leve op til regeringens krav om nulvækst i de kommunale udgifter fra 2011.

"Nulvækst kommer til at ramme velfærd, handicappede, børn og unge. Altså de områder hvor udgifterne er vokset mest. Og i kommuner, som allerede har skåret helt ind til benet, kommer det til at gøre rigtig ondt. Nulvækst gælder for kommunerne under ét, og rige kommuners villighed til at holde igen, for at fattigere kommuner kan bruge flere penge, har i de seneste år været lig nul," siger kommunalforsker Poul Erik Mouritzen, professor på Syddansk Universitet, til Berlingske Tidende.

Syddjurs arter sig

I Syddjurs Kommune har politikerne de seneste år taget alvorlige livtag med økonomien og haft store likviditetsproblemer. Så store, at Indenrigs- og Socialministeriet har været med på sidelinien.

Syddjurs Kommune har en aftale med ministeriet om, at kassebeholdningen ved udgangen af 2011 skal være oppe at kysse de 73 mio. kr., og det går den rigtige vej nu.
"Vi kan se, at de ting, som vi har foretaget os for at få styr på økonomien, begynder at virke, og vi har ikke planer om for nuværende at genåbne indeværende års budget, fordi det er ved at løbe af sporet," siger borgmester Kirstine Bille, SF.

Flere med på vognen

SF borgmesteren løber dog ikke jublende rundt for at fejre økonomiens tilstand. Tværtimod erkender hun, at udfordringerne de kommende år også bliver store.
"Hvor andre kommuner, der - modsat os - har haft en kassebeholdning at starte ud med, måske først skal til for alvor at starte med at skære i økonomien, så har vi været i fuld gang med den proces, og det stiller os lidt anderledes, men dermed siger jeg ikke, at Syddjurs ikke står foran store udfordringer. Det gør vi fortsat," understreger Kirstine Bille.

Udfordringen består bl.a. i, at det ikke var muligt for det store byrådsflertal på 26, der stod bag Budget 2010 at bringe overslagsåret 2011 i balance. Der stod 39 mio. kr. tilbage i en sparepulje, som administrationen senere skal udmønte i konkrete besparelser.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.