Snart kører elbilen 500 km på en opladning
Opel Ampera er en elbil med udvidet rækkevidde. Hemmeligheden er en lille benzinmotor, der lader på batteriet, når du har brugt al strømmen
Talrige undersøgelser viser, at den største barriere i udbredelsen af elbilen er batteriets rækkevidde. Både for køberen, der er nervøs for, at man løber tør for strøm, men også for producenterne, der er nødt til at kigge nøje på batteriets pris, vægt og ydelse.
Nu kommer Opel så med modellen Ampera, der er øjeblikkets mest seriøse bud på en elbil. Populært sagt, så har bilen en rækkevidde på batteriet på omkring 40-80 km, men du kan trygt køre fra Jylland til København i Ampera, for når strømmen er brugt, ja så starter en lille 1,4-liters benzinmotor, der producerer strøm til at drive bilens elmotor.
Ampera er dermed altid drevet af en el-motor, og man slipper for bekymringer om at løbe tør for strøm og kan udnytte batteriet til sidste 'dråbe'.
Med Ampera har Opel dermed reelt skabt en ny type bil, der i mange år fremover bygger en snusfornuftig bro mellem den konventionelle forbrændingsmotor og den rene elbil, som mange gerne vil eje, men som ikke kan bruges til eksempelvis weekendbesøg over længere afstande eller ferieturen sydpå.
For køberne vil bilen i det daglige kunne fungere som ren elbil, der lades hver aften, men hvor man altid har muligheden for blot at fortsætte kørslen, når strømmen er brugt.
God køredynamik
Vi prøver Opel Ampera på en lang strækning på fine hollandske vej, og det er svært ikke at blive begejstret over bilen, der både ser godt ud og leverer en god køredynamik, som hænger sammen med, at bilen er bygget rundt om batterierne.
Det gavner vægtfordelingen og efterlader samtidig et brugbart bagagerum på 310 liter i en ren 4-personers bil.
Glem alt om at elbiler er øko-kedelige at køre i. Opel Ampera stiller med et futuristisk design, 16 kWh-batteri og 150 hestekræfter. I elbilen er momentet til rådighed fra første tråd på pedalen, og Ampera pisker lynhurtigt fra stop og når 100 km/t på 9 sek. Det sker uden anden lyd end den, som de store dæk sætter i asfalten og lidt affjedringsrumlen.
Skærme til det hele
Oplevelsen inden døre i Ampera er centreret omkring en stor skærm, der skifter udseende alt efter hvilken funktion, man ønsker. Målet med informationerne er naturligvis at tilskynde chaufføren til at udnytte batteriet bedst muligt, og det sker blandt andet ved brug af en svævende 'bold' som det gælder om at holde inden for et afgrænset område.
Gør man det, kommer man længst på literen, svarende til over 500 km på en tankfuld strøm og de 35,2 liter benzin, der kan være i tanken.
Vi noterer glimrende sæder, der støtter hvor de skal, men også meget hård plastik på instrumenter og dørsider.
Testruten viser, at rækkevidden på strøm virkelig afhænger af chaufføren. Vores kørsel er ikke særlig økonomisk, og derfor når vi blot ca. 65 km på strøm alene, mens flere af de andre danske journalister når omkring 75 km på samme mængde strøm.
Hvis Amperas forbrug regnes ud efter ECE-normen, er det gennemsnitlige forbrug 62,5 km/l, hvilket kan omregnes til et co2-udslip på lige under 40 g/km.
Som chauffør ænser man knap, når benzinmotoren starter og forsyner batteriet med strøm for at drive bilen frem.
Gemmer strømmen
En smart detalje er, at man kan gemme al strømmen på batteriet, til man eksempelvis når frem til en by og gerne vil køre 100 procent forureningsfrit i nærmiljøet. Så vælger man blot et specielt køreprogram og kører med benzinladeren konstant, og slår over på ren el-drift, når man er ved at være fremme.
De danske myndigheder opfatter Ampera som en konventionel benzinbil og der er derfor ingen rabat på den tårnhøje registreringsafgift. Det betyder at bilen kommer til at koste ca. 670.000 kroner. Den danske importør har derfor flere gange henvendt sig til skattemyndighederne for at opnå en eller anden rabat på registreringsafgiften, men hidtil uden resultat.
Konklusion:
Opel Ampera er en historisk bil, der bygger bro mellem fossilt brændstof og ren eldrift. Ampera overbeviser i teknikken, og køreegenskaberne er fine uden helt at matche den sportslige formgivning.