Ligesom stand-up - bare uden fadøl

Spoken word er tankevækkende ord-kunstneri med masser af performance, rytmik og humor

Artiklens øverste billede
Peter Dyreborg lever af sine spoken word-optrædener. 50-60 gange om året giver han prøver på sin performative leg med ord - ikke kun i Danmark men også i Sverige, Norge, Tyskland og Frankrig,

Spoken word: Virkemidlerne er enkle. En stemme, en krop, en mikrofon og en masse ord. Det er ikke stand-up, heller ikke teater, men fremførelse af digte eller historier tilsat masser af kropssprog, humor og overraskelser.

Det kaldes spoken word.

Og trods over ti års udbredelse i Danmark er fænomenet stadig lidt af en hemmelighed. I høj grad stadig et undergrundsfænomen.

Peter Dyreborg, der har dyrket genren i over ti år og vandt danmarksmesterskabet i 2008, lever i dag af sin passion:

"Spoken word er til en vis grad stadig undergrund. Jeg optræder rundt omkring på skoler, små teatre og spillesteder. Der kommer typisk en 100-150 mennesker de steder. Men i februar blev jeg inviteret til at optræde på Gamle Scene på Det Kongelige Teater til en forestilling, hvor spoken word var forenet med ballet. Foran 1500 publikummer stod jeg alene på scenen uden scenografi eller rekvisitter - bare mig, mit kropssprog, mine digte og min stemme. Det var en stor oplevelse," fortæller 35-årige Peter Dyreborg, der oprindelig er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Smallere end stand-up

På ti år har Peter Dyreborg oplevet en udvikling af spoken word-fænomenet. Omend det stadig er et ukendt for begreb for de fleste:

"Der er sket masser af udvikling. Kvalitetsniveauet er hævet markant, og der er langt mere samarbejde med udlandet i dag. Men det tager bare lang tid at blive rigtig dygtig. Stand-up genren tog også lang tid om at bryde igennem og spoken word er endnu smallere. Det bliver aldrig lige så populært," siger Peter Dyreborg.

Og det er der i følge ordkunstneren en meget simpel årsag til:

"Jeg plejer at kalde spoken word for tankevækkende underholdning. Det er super godt, hvis du er ædru eller har fået et par fadøl, men har du drukket mere, så fungerer det bare ikke. For det kræver bare lidt mere. Jeg vil ikke kalde det kedeligt, heller ikke intellektuelt, men det kræver lidt mere af publikum - mere end bare at tænde for Uffe Holm eller X-factor," siger Peter Dyreborg.

1500 er max

Digteren beskriver kernepublikummet, som folk der normalt går i teatret og folk, der gerne vil se stand-up, men måske synes, at det bliver lidt for plat en gang i mellem. Han ser fortsat en udvikling af genren, men kun til en vis grænse:

"Vi kan sagtens komme op på at spille foran en 1000-1500 mennesker også her i Aarhus. Men så topper det også, tror jeg. For kontakten med publikum er utrolig vigtig til et spoken word-show," siger ordækvilibristen, der fredag stod på scenen i Ridehuset, da Aarhus litteraturfestival Vild Med Ord arrangerede word club. I aften bedømmer Peter Dyreborg andre spoken word'ere, når han på Teater Katapult er vært ved poetry slam, der er konkurrence-elementet inden for spoken word - en hæsblæsende kamp på ordgøgleri, prosa, digte og alle andre tænkelige måder at bruge sproget på, som går lige i hjertet og hjernen.

Spoken word

Spoken word-fænomenet stammer fra beat-lyrikken i 1950'ernes USA. I Danmark peger man ofte på kunstnere som Per Højholt og Dan Turéll som genrens pionerer. De seneste ti år er spoken word-shows vokset frem i Danmark.

Lakmus-prøven på om spoken word er noget for dig:

I en personlighedstest bliver du spurgt, om du har husdyr/børn. Kan du se det sjove i det, så er spoken word helt sikkert noget for dig, mener Peter Dyreborg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.