Sure smileys og kæmpe-bøder til fiskebutikker
Fødevarestyrelsen fandt flere fejl hos Bønnerup Fisk I/S
NORDDJURS Et ordinært kontrolbesøg endte for nylig med at blive en dyr fornøjelse for ejerne af Bønnerup Fisk I/S, skriver Amtsavisen.
Det stod klart, da Fødevarestyrelsen onsdag 11. juli sendte sit fødevarerejsehold på besøg hos henholdsvis Brdr Dethlefsen I/S på Søndre Kajgade 29 i Grenaa og i de tilhørende (og sammenhængende) fiskebutikker Havnens Røgeri og Fiskebutikken Møllefisk på Ny Havnevej i Bønnerup.
Ved det indledende besøg i fiskehandlerens produktionslokaler på Søndre Kajgade 29 i Grenaa kunne styrelsens udsendte begynde med at konstatere, at gulvafløb og dæksler i virksomhedens produktionslokale fremstod med store huller af op til flere centimeter i diameter. Desuden blev der i stedets emballagelager observeret et større hul i et nedløb, som gik direkte ned i kloakken, fremgår det af artiklen i Amtsavisen.
"Der er skåret større hul i afløbet end nødvendigt, hvorved der er større huller, som skadegører kan trænge op i. Det indskærpes, at der skal træffes passende foranstaltninger til bekæmpelse af skadegørere," lyder det blandt andet i kontrolrapporten.
Fejlmærkede poser
Men huller i afløbet var ikke det eneste, der blev fundet på adressen på Grenaa Havn. For i en skabsfryser i et skur i virksomhedens baggård fandt Fødevarestyrelsens udsendte 42 fejlmærkede fryseposer, som hver især indeholdt cirka et kilo frosne jomfruhummerhaler.
Ifølge den påsatte mærkat var jomfruhummerhalerne angiveligt blevet produceret selvsamme dag.
"Virksomheden kunne ikke fremvise dokumentation for ovenstående jomfruhummer. Virksomheden fremviser etiket, hvorpå der står: "Bønnerup Fisk I/S 3 kg jomfruhummer, Detail". Tallet 3 er streget over med kuglepen og ændret til et éttal. Produktionsdatoen er sat til dags dato 11/7, hvilket ikke er korrekt, idet produktet er indfrosset tidligere. Ligeledes står der, at produktet skal opbevares ved 2 grader, hvilket ikke er korrekt, idet der er tale om et frosset produkt," står der i kontrolrapporten.
Det fremgår desuden af rapporten, at Brdr. Dethlefsen I/S forklarede de udsendte kontrollører, at der var tale om restproduktion, som var indfrosset til videresalg i virksomhedens detailbutik i Bønnerup.
Det var dog kontrollørernes vurdering, at virksomheden ikke i tilstrækkelig grad var i stand til at redegøre, hvorfra den havde modtaget de frosne jomfruhummere.
Destrueret
Derfor blev de 42 kilo skaldyr pakket op, hældt i kar og overhældt med destruktionsvæske, mens kontrollørerne endnu var til stede på adressen. Desuden fik virksomheden en bøde på 15.000 for overtrædelse af de eksisterende regler om mærkning og information. En overtrædelse, der desuden blev fulgt af en sur smiley til virksomheden.
Fundet af de fejlmærkede skaldyr hos Brdr. Dethlefsen I/S fik Fødevarestyrelsens kontrollører til at fortsætte turen til Bønnerup, hvor virksomhedens detailbutik har hjemme.
Og selvom det ikke lykkedes kontrolløren at finde fejlmærkede jomfruhummerhaler som dem, der gemte sig i Grenaa, var der alligevel nok at komme efter på havnen i Bønnerup.
Ikke mindst i fiskebutikken Møllefisk, som er Bønnerup Fisk I/S' primære detailbutik. Her kunne de udsendte kontrollører nemlig konstatere, at rengøringsniveauet var helt i bund.
"I forrum til røgerum er der udbredt under borde, på bordben og i huller i bordplade kraftige gule og lyserøde slimede belægninger. I køkken er udbredt tykke, fedtede belægninger af friturefedt og snavs. Herunder på og i ovne og friturer, inventar som borde og ansamlinger af snavs, madrester m.m. på gulvet," lyder det i de udsendte kontrollørers rapport.
Men det sluttede ikke her.
Fedtede og belægninger på faciliteter til vask af hænder, herunder armatur, sæbedispenser og papirdispenser. På dør og på gulv er der grønne algebelægninger. Ved bordet, hvor der vejes salater op, er der på vægten sorte og fedtede belægninger og indtørrede rester af fødevarer under den. Sildespande på ekstern lager er med sorte mugbelægninger og andet snavs. Dør til fryserum er her med snavs og fiskerester, fortsætter kontrollørerne deres opremsning af uhumske forhold i butikken.
I sidste ende så de ingen anden udvej end også at idømme fiskebutikken Møllefisk en bøde på 15.000 kroner for den grove overtrædelse af rengøringsregulativerne.
Det er kun godt to måneder siden, at Møllefisk sidst fik besøg af Fødevarestyrelsens kontrollører. Heller ikke dengang var der tilstrækkeligt rent, hvilket fik Fødevarestyrelsen til at give forretningen et påbud om at indføre rengøringsprocedurer.
Ved besøget 11. juli oplyste virksomheden, at man havde udarbejdet - men endnu ikke indført - de påbudte procedurer. Derfor kan Bønnerup Fisk I/S snart forvente endnu et kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.
Ikke i orden
Det er ikke i orden, når travlhed eller sløseri kommer i vejen for de lovmæssige krav om fødevarehåndtering, og derfor gøres der noget ved det.
Sådan lyder konklusionen fra medindehaver og direktør i Bønnerup Fisk I/S Klaus Dethlefsen i kølvandet på, at virksomheden i juli har fået to sure smileys og bøder på i alt 30.000 kroner for overtrædelser af fødevarelovgivningen.
"Det er ikke i orden, og det vil jeg også godt selv indrømme. Men nogle gange har man lidt travlt, og så er det ikke altid, at tingene bliver gjort godt nok, siger Klaus Dethlefsen til Amtsavisen.
Klaus Dethlefsen ejer virksomheden Bønnerup Fisk I/S sammen med sin bror Gert Dethlefsen. En forretning har eksisteret siden 1986, og består af Brdr. Dethlefsen på Søndre Kajgade i Grenaa samt de populære detailbutikker Havnens Røgeri og Fiskebutikken Møllefisk på Ny Havnevej i Bønnerup.
Han ærgrer sig over, at det ved et kontrolbesøg onsdag 11. juli lykkedes Fødevarestyrelsen at finde forhold på to af virksomhedens adresser, som ikke levede op til de gældende standarder. Herunder en utilstrækkelig rengøring i lokalerne ved den populære fiskebutik Møllefisk, som er endt ud i en bøde på 15.000 kroner.
Generelt er der rent
"Generelt er der rent. Men det er små ting, de peger på, hvor det ikke er i orden. Det kan være undersiden af en bordkant, der ikke bliver vasket af ofte nok, og som så er beskidt, når de kommer. Men det er jo ikke der, hvor vi står med fiskene, at der er beskidt. Fiskene står pænt og rent på is, som de skal. Så på den måde er de rengøringsmæssige fejl, de har påpeget, ikke noget, der har påvirket fødevaresikkerheden som sådan," forklarer Klaus Dethlefsen til Amtsavisen.
Selv om han generelt bifalder systemet - kan han godt føle sig en lille smule forfulgt af fødevarekontrollen.
"Vi kan godt føle, at vi er blevet udvalgt som nogle af dem, Fødevarestyrelsen går hårdere til, end nødvendigt er. Generelt er det sådan, at hvis man først er kommet i møllen med opfølgende kontrolbesøg, som vi er det, så er de rimelig krakilske og slår ned på ting, der måske ikke har så meget med fødevaresikkerhed at gøre. Men det er der ikke noget at gøre ved," siger han til Amtsavisen.
Problemerne med den manglende rengøring i Møllefisk skulle der på nuværende tidspunkt være rettet op på. I hvert fald har Bønnerup Fisk I/S ifølge direktøren hyret et eksternt rengøringsfirma til at komme og klare rengøringen på stedet.
"I første omgang er der tale om en hovedrengøring, men derefter vil de komme løbende og gøre rent. Især i den her periode, hvor vi har travlt," fastslår Klaus Dethlefsen over for Amtsavisen.
Hvad angår de 42 kilo nedfrosne jomfruhummerhaler, som ikke var mærket efter loven, og som kostede virksomheden endnu en bøde på 15.000 kroner, sker der ikke yderligere. Sagen anses for Fødevarestyrelsens vedkommende som afsluttet.
"Jeg vil gerne slå fast, at det med de jomfruhummerhaler ikke har noget med fødevaresikkerhed at gøre. De var af superfin kvalitet, men på grund af ren og skær sløseri fra vores side havde vi ikke fået mærket dem efter reglerne, og derfor blev vi nødt til at kassere dem. Det var ærgerligt, men ikke mere end det," siger Klaus Dethlefsen til avisen.
På samme måde skulle problemerne med for store huller ved gulvafløb og dæksler på virksomhedens adresse i Grenaa også være udbedret på nuværende tidspunkt.