Rosenholm Bryghus - en del af dansk ølrevolution

Jan Wisler Ledegaard gør en gammel drøm til virkelighed, når han åbner eget bryghus på hjemadressen på Løgtenvej i Hornslet

Artiklens øverste billede
For Jan Wisler Ledegaard er øl blevet den helt store passion. Så meget, at han nu åbner Rosenholm Bryghus på Løgtenvej 23 i Hornslet. Foto: Lars Norman Thomsen

HORNSLET Han er vild med øl, og drikker ikke andet, når han skal hygge sig i venners lag eller i festlige sammenhænge. Øl er en faible for ham. Spiritus og vin hverken gider eller drikker han.

"Jeg er typen, der altid lige skal forbi hylderne med øl, hvis jeg handler i et supermarked, hvor jeg ikke har været før. Det kan jo være, at der står specialøl, som jeg ikke har kendskab til, men som det vil være oplagt at smage på," griner Jan Wisler Ledegaard, 51, der skynder sig at tilføje, at han ikke er mere tørstig end, at han selv har en yderst fornuftig ølkultur.

Til hverdag arbejder han, der har boet i Hornslet siden 1990 og er aktiv i den lokale bridgeklub, som smed, men ved siden af er han blevet sin egen brygger og indehaver af Rosenholm Bryghus:

Han købte for nogle år siden sammen med sin kone Bettina Wisler Ledegaard hus på Løgtenvej 23, tidligere hjemsted for en møbelfabrik.

"Her så herrens ud, da vi købte det, men siden har vi så gået og sat huset i stand samtidig med, at jeg har indrettet mit eget rum, hvor jeg kan brygge øl," forklarer Jan Wisler Ledegaard.

"Jeg har nu brygget øl i fem år godt og vel og er klar til at præsentere, hvad vi laver i Rosenholm Bryghus for de, der har lyst til at købe mine øl."

Første øldag 27. juli

Fredag 27. juli begynder salget af øl fra Rosenholm Bryg.

"Folk kan kigge forbi fredag fra klokken 15 til 18 og lørdag fra 11 til 14, og det gælder hver uge fremover," lover Hornslets nye brygger.

Prisen på en velvoksen halvliters ølflaske er 39 kroner , og der er også mulighed for at købe gaveæsker med 3 øl til 119 kroner.

Betaling skal foregå vi MobilePay eller ved at komme med det nøjagtige beløb.

"Det har taget noget tid med at komme så langt, blandt andet fordi vores etiketter skulle godkendes hos Dansk Retursystem (samler og sorterer tomme dåser og flasker, så de kan genanvendes til nye emballager og spare råstoffer og energi, red.)," siger Jan Wisler Ledegaard.

Hele skalaen

Han kan præsentere ti forskellige slags specialøl, som han selv har lavet opskrifter til og kælet for.

"Selv er jeg meget til mørkt øl, og helst dansk, men jeg fremstiller selvfølgelig hele skalaen fra det lyse til det mørke øl."

Processen er lang fra start til, at kunden kan nippe af sin ølflaske. "Jeg fremstiller 60 liter dagligt, når jeg er i gang, men slet ikke hver dag."

Skal Jan Wisler Ledegaard lave en forretning ud af det, skal han op på at producere 120-150 liter hver dag, vurderer han.

"Jeg håber, at jeg med tiden kan nøjes med at arbejde fire dage som smed, og så have en hel dag herhjemme, hvor jeg bruger tiden på Rosenholm Bryg. Heldigvis har jeg en forstående arbejdsgiver, og vi har snakket om, at det kan blive en mulighed," siger Jan Wisler Ledegaard, der har investeret 40-50.000 kroner i foretagendet.

Åbner med belgisk øl

Rosenholm Bryghus markerer de nye tider med en formel åbningsreception lørdag 1. september klokken 11.

"Her bliver der mulighed for at smage på de forskellige øltyper, og helt særligt har vi til denne dag brygget fire forskellige slags belgisk inspireret øl. Alle, der møder frem, kan være med til at bestemme, hvilken vi skal have i vores sortiment efter åbningen," lover Jan Wisler Ledegaard, mens hunden Ghini, en stor, robust og gøende schæfer, der viser sig at være venligheden selv, stikker snuden indenfor.

Rosenholm Bryghus er ikke noget særsyn nu til dags. I 2017 kom der 30 nye bryggerier til i Danmark, og der blev fremstillet cirka 1.650 nye øltyper i Danmark og resten af Europa.

"Så vi er en del af en ny ølrevolution," griner bryggeren fra Hornslet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.