En dårlig idé at lægge bånd på sig selv som kunstner

En skulptør på Ellerupvej ved Gjern, Jan Hjalager, er ikke i tvivl: Fanatisme er særdeles farlig - se bare på Muhammed-krisen.

Artiklens øverste billede
Jan Hjalager med en dansende kvinde. Uden hoved. Det er de dansende former, man skal fokusere på.

Der er stille og roligt ved den smukke Gjern Å-dal ved Ellerupvej i Gjern. Her bor Jan Hjalager. Han maler lidt billeder, men laver først og fremmest skulpturer. De skal fortælle en historie. Det gør bl.a. »Fanatikeren«. Roen i dalen bliver brudt.
"Der må gerne være bid i mine historier. Skal man så som kunstner lægge bånd på sig selv? Jeg synes, det er en dårlig idé. Frihed og ansvar hører sammen, men jeg går da ikke efter at blive slået ned. Jeg er da nervøs over det, der er sket med Kurt Westergaard," siger Jan Hjalager, der netop lavede »Fanatikeren« inspireret af Muhammed-krisen.

Jan Hjalager har lavet skulpturen i de sidste seks Ãr. Både i bronze og sten.

Ser ingenting

"Fanatikeren er lavet med tomme øjenhuler. Han ser intet, hører intet. Har ikke brug for det. Han kender jo den evige sandhed. Religion har slået mange mennesker ihjel med sin fanatisme, men jeg tænker begrebet bredere. Dyreaktivister f.eks. besidder også fanatisme," mener Jan Hjalager.


Her er sat hoved på fanatismen. Intet se. Intet høre.

Asymmetrisk ballance

Skulptøren begyndte på denne genre for omkring seks år siden. Et kursus på Farm of Art i Granslev fik så meget tag i Jan Hjalager, at renoveringen af huset i gjern kom til at tage meget længere tid end beregnet. Der skulle støbes og mejsles skulpturer.
Det er blevet til en del, men ikke specielt med salg for øje.
Stilmæssigt handler det ofte om begrebet »asymmetrisk ballance«. En tilstand, der indeholder noget absolut ikke-symmetrisk og samtidig også er i total ballance. F.eks. en kuglestøder, der har trukket kuglen tilbage og samtidig skal være i fuldstændig ballance.
"Det er en stil, man kender fra Japan, hvor vi var ovre for at studere japanske haver, som jeg og min kone Ruth er bidt af. Besøget bevirkede bl.a. at jeg fik sat ord på noget af det, jeg har lavet," siger Jan Hjalager.

Kuglestøderen er i asymmetrisk ballance.

Buste med drillerier

Det er 11 år siden Ruth og Jan flyttede til Gjern.
"Det tager vel en generation eller to at blive indfødt, men jeg er da kommet til at kende en del. Nævnt i den lokale revy er jeg også blevet. Omgivelserne inspirerer os også så meget, at vi satser på at blive," siger Jan.
For fem år siden kom lokale og ville have Jan til at lave en buste af byens store søn, maleren Erik Raadal, der ville være fyldt 100 år:
"Jeg vil godt prøve, men hvis jeg ikke selv er tilfreds med resultatet, får I den ikke," sagde Jan til dem.
Så gik han i gang ud fra fotos og havde på et tidspunkt et rå-resultat, som han viste frem til fire lokale ældre, som havde kendt Erik Raadal.
"De havde enkelte kommentarer, men den var godkendt. Det var lykkedes for mig at få mandens lidt drilske attituder frem omkring hans mund," fortæller Jan Hjalager.
Skulpturerne fylder meget i Jans liv. En planlagt japansk have uden for vinduerne lader vente på sig.


Buste af Gjern-maleren Erik Raadal.
Jan Hjalager ved sin skulptur af en negerkvinde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.