Skrotpræmie skal sende de gamle oliefyr på pension

Artiklens øverste billede
Trustrup-Lyngby Varmeværk bruger lokal træflis som brændsel, og fjernvarmen bliver dermed 95 procent CO2-neutral. Hos varmeværket har man i øvrigt regnet ud, at en gennemsnitsbolig hvert år kan spare mellem 7000 og 8000 kroner ved at skrotte oliefyret.

Regeringen har afsat 400 mio. kroner på finansloven til en skrotpræmie for gamle oliefyr. I Trustrup-Lyngby peger bestyrelsen for varmeværket på, at det for endnu flere kan bane vejen for mere fjernvarme og lavere varmeregning.
En lavere CO2-udledning er det klare mål med den skrotpræmie, der skal få flere private til at udskifte deres ældre og ineffektive oliefyr med en mere klimavenlig opvarmningsform.
Loven om skrotpræmie til oliefyr giver et tilskud ved etablering af fjernvarme på 10.000 kroner. Ifølge Klima- og Energiministeriet svarer dette til cirka 20-25 procent af boligejerens udgift ved konvertering fra oliefyr til fjernvarme.

Olie belaster klimaet

Trustrup-Lyngby Varmeværk ser skrotningsordningen som en gave både til klimaet og til de boligejere, som i dag benytter olie som brændsel.
"Olie er et fossilt brændsel, der belaster klimaet med en høj CO2-udledning. Så set fra et klimaperspektiv er det derfor en rigtig god idé at sende oliefyret på pension. Og hvis man bor i et område med fjernvarme, er fjernvarmen langt det mest klimavenlige alternativ."
Især de ældre og dermed mindre effektive oliefyr er dyre på CO2-regnskabet. Et parcelhus med et årligt olieforbrug på ca. 2.500 liter udleder typisk 6-8 tons CO2 på årsbasis.
Driftsleder på Trustrup-Lyngby Varmeværk A.m.b.a. Michael Meldgaard Christensen fortæller, at grunden til at fjernvarmen generelt er langt mere miljørigtig er, at varmeproduktionen er meget effektiv. Derved får man meget mere varme ud af brændslet. Dertil kommer, at fjernvarmeværkerne er underlagt skrappe miljøkrav, så udledning af partikler og gasser er begrænset.

Lokal træflis

Hos Trustrup-Lyngby Varmeværk bruges lokal træflis som brændsel, og fjernvarmen bliver dermed 95 procent CO2-neutral, selv når der tages højde for elforbrug til varmeproduktion samt olie til reservekedel. Det vil sige, at CO2 udledningen for en standardbolig falder fra 6-8 tons/år til cirka 360 kg/år hvis der konvertes til fjernvarme.
Uden for fjernvarmeområderne kan man overveje at erstatte oliefyret med en kombination af solvarme og eldrevne varmepumper eller jordvarme, men økonomisk vil disse løsninger ikke kunne svare sig i et fjernvarmeområde, oplyser Michael Meldgaard Christensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.