Unge sviner med køkkenhygiejnen
Mange unge blæser på køkkenhygiejnen - og derfor er de yngste overrepræsenteret blandt sygdomstilfældene
Mug på kødsovsen. Køleskabe der sejler med kødsaft og gamle madrester. Kylling der ikke er gennemstegt. Beskidte karklude.
Mange unge sjusker med hygiejnen i køkkenet og bliver ofte syge af bakterier i maden. Myndighederne skønner, at ca. 50.000 årligt bliver syge af madbakterien campylobacter, heraf ca. 10.000 unge i alderen 15 til 24 år. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen 11. januar kampagnen
Clean eller Klam?
, der skal lære især unge noget om køkkenhygiejne.
"De unge er markant overrepræsenteret i sygdomstilfældene, og det billede skal ændres. De unge som lige er flyttet hjemmefra har dobbelt så stor risiko for at blive syge af madbakterien campylobacter end resten af befolkningen. Med kampagnen gør vi opmærksom på, hvordan de kan undgå at blive syge", siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Smiley-tjek om du er clean eller klam
På
cleanellerklam.dk
kan du bl.a. se en film, der med al tydelighed viser, at du ikke scorer på en middag, hvor du sender din date på toilettet med dårlig mave – eller har klamme vaner i køkkenet. På facebook kan du quizze dig til en glad eller sur smiley eller udfordre dine venners køkkenvaner med et smiley-tjek.
Væk fra fars og mors kødgryder – ud til virus og bakterier
"Unge som lige er flyttet væk fra fars og mors kødgryder har tre gange større risiko for at blive syge af madbakterien campylobacter end børn og unge, som stadig bor hjemme. Årsagen er ofte dårlig køkkenhygiejne og særligt, at rå kødsaft fra fx kylling kommer over i spiseklare fødevarer. Resultatet er ofte diarré og opkast, der kunne være undgået", forklarer tilsynsførende i Fødevarestyrelsen, Morten Lisby, der normalt udfører smiley-tjek af professionelle køkkener.