Hjerteligt gensyn i Ørsted med Mads Bille
Ørsted Biograf havde forleden besøg af organist og korleder Mads Bille. Anledningen var, at biografen havde valgt at vise Anne Holst Moulvads højt priste dokumentarfilm om Herning Kirkes Drengekor, som Mads Bille er leder af.
Mads Bille er uddannet som organist og korleder fra Det jyske Musikkonservatorium med videregående orgelstudier hos professor David Sanger og dirigentstudier hos blandt andet professor Anders Eby, Stockholm. Mads Bille har været organist ved Herning Kirke siden 1984.
For cirka 30 år siden virkede Mads Bille som organist i lokalområdet blandt andet en periode ved Ørsted Kirke, så for flere af de cirka tres, som havde købt billet til aftenens film med efterfølgende kaffe og kage, var det et hjerteligt gensyn med den karismatiske organist og korleder, som også glædede sig over at være tilbage i Ørsted og især i den gamle biograf, hvor han dengang også havde slået sine folder.
Finder drengene på skolerne
Efter filmen fortalte Mads Bille om arbejdet med drengekoret. Selve rekrutteringen af drengene til koret starter i 3. klasse, hvor Mads Bille tager ud på besøg på alle skoler i Herning og omegn. Det viste filmen eksempler på, og man kunne her opleve Mads Billes særlige pædagogiske evner til at få drengene til at synge.
Drengene bliver ofte i koret i over 10 år. Der kommer ingen, eller meget få drenge fra hjem med klaver og PH-lamper. Det er Mads Billes opfattelse, at talent er til stede overalt. Det handler om at skabe forudsætninger for, at talentet kan folde sig ud. Det handler ikke om arv, men om miljø. Lige meget om drengene har en psykisk diagnose, er klassens ballademager eller fra et hjem uden musik, så er det afgørende, at de har en stemme, som kan udvikles.
Kræver opbakning
Det er tidsmæssigt meget krævende at synge i kirkekoret, og det kræver derfor megen opbakning fra drengenes forældre. Sædvanligvis er der ikke problemer med at rekruttere nye sangere, men en gang imellem kan deltagelse i koret godt kollidere med andre interesser eksempelvis fodbold.
Mads Bille fortalte, at nogle sangere en gang skulle spille en meget afgørende skæbnekamp mod Aulum og derfor ikke kunne møde til sang. Det fik ham til – med et glimt i øjet - at udtale, 'at fodbold skader hjernen'! Alligevel tabte han kampen mod fodbolden. Hvordan det gik med kampen mod Aulum? -det forlød der ikke noget om.
Flere opersangere startede i Herning
I filmen så man, hvordan koret øvede og forberedte sig til en koncert i Berliner Dom, og Mads Bille supplerede med at fortælle om korets rejser til Washington, New York, Helsingfors og flere andre steder.
Mads Bille fortalte også, at flere danske operasangere, som har sunget på de store udenlandske scener, har startet deres karriere i Herning Kirkes Drengekor. Bl.a. andre Peter Lodahl, som har sunget syv år på Komische Oper i Berlin. Koret er Danmarks største leverandør af sangtalenter til konservatorier og Opera Akademiet.
Flere af biografgængerne stillede spørgsmål til arbejdet med koret og tilblivelsen af filmen, og Mads Bille svarede beredvilligt.
Et helt igennem succesarrangement i Ørsted Biograf.