Hjortelaug på Djursland er godt på vej

Artiklens øverste billede
Jagtforeningernes kommunale Fællesråd på Djursland kalder ind til møde om etablering af hjortelaug ved Løvenholm skovkompleks. Arkivfoto.

Jagtforeningernes kommunale Fællesråd (JFK) i Norddjurs og Syddjurs kommuner har indkaldt til et forberedende møde til etablering af et hjortelaug i og omkring Løvenholm skovkomplekset. Mødet finder sted tirsdag 12. januar klokken 19 i Vivild Jagtforenings hus, Gl. Fjellerupvej 4 i Vivild.

Kritik af forvaltning af hjortevildt

Baggrunden for mødet er at jægernes forvaltning af den danske bestand af større hjortevildt, specielt kronvildtet, gennem årene har mødt utilfredshed fra flere grønne organisationer i Danmark, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening.
Man har især rettet kritikken mod en for ensidig beskydning af hjortene, så store hjorte i mange år har været en mangel i bestandene i både Vest- og Midtjylland samt på Djursland.
Vildtforvaltningsrådet, hvor de større grønne organisationer har sæde (blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Jægerforbund), har jævnligt diskuteret forskellige tiltag til forvaltningen af de danske hjortevildtbestande, og siden 80'erne har der været foreslået mange forskellige modeller for jagtmæssig administration af bestandene. Et forslag om  et licenssystem som i den sydsvenske elgjagt har været fremme. Her har man defineret et vist antal dyr af en vis alder og et bestemt køn på et afgrænset område. Også minimumstørrelser for de arealer, hvor kronvildt må jages har været fremme i debatten. Desuden har et forslag om fredning af hjortene i brunsttiden i september været oppe og vende.
På Djursland er man allerede gået i gang. Her har man i en seks årig periode, hvoraf godt fire sæsoner resterer, fredet kronspidshjortene, det vil sige de etårige hjorte. En evaluering af effekten af dette forsøg kan i sagens natur først gennemføres senere.

Koordinatorer

Diskussionen har fået Danmarks Jægerforbund til at udnævne såkaldte hjortevildtkoordinatorer i de områder i landet, hvor der eksisterer bestande af hjortevildt større end råvildt. Disse hjortevildtkoordinatorer har skullet hjælpe lokale grupper af jægere med at fastlægge fælles etiske og biologiske regler for den lokale forvaltning af hjortevildtet. På Djursland er dette sket så hurtigt og i så stort omfang, at kun ét større kerneområde for kronvildt mangler at blive dækket ind af et såkaldt kronvildtlaug, nemlig området i og omkring Løvenholmskoven.
Men denne mangel bliver der nu rådet bod på med det kommende møde, som Jagtforeningernes kommunale Fællesråd i Norddjurs og Syddjurs kommuner kalder ind til.
Alle skovejere, landmænd og andre lodsejere, forpagtere, jagtlejere og andre jægere med interesse i netop området i og omkring Løvenholm er velkomne. Lars Keiser, hjortevildtgruppekoordinator, Jens Legarth, formand for Fuglsø Mose Krondyrlaug, samt Mads Flinterup fra DMU, Kalø, vil holde oplæg om de regionale hjortevildtgruppers arbejde, om at få et hjortelaug "i arbejdstøjet" og om de foreløbige resultater fra kronvildtkæbeindsamlingen på Djursland.
Aftenens indbydere er Reidar Lænø,  JFK Syddjurs, og Henrik Rudfeld, JFK Norddjurs.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.