Lys og lyd holder hjortevildt væk fra marker og veje

Artiklens øverste billede
Anicos apparat, der ved hjælp af lyde kan holde vildtet fra markafgrøderne. Anico har også løsninger parat, der kan forhindre påkørsel af vildt på vejene.

Da avisens udsendte møder manden bag denne opfindelse, Mogens Rosengaard, Østenfjeldvej ved Nimtofte, medbringer han et elektronisk apparat, der kunne være udviklet af NASA. Men opfindelsen er helt igennem dansk, og oven i købet østjysk. Mogens Rosengaard er nemlig hjernen bag denne nyskabelse, og hans firma Anico - Animal control - producerer dette sidste nye skrig inden for vildtafværgning.
Firmaets fokusfelter er vildtovervågning, vildtregistrering og vildtafværgning.

God for både dyr og natur

Mogens Rosengaard forklarer, at ideen opstod på baggrund af de mange konflikter der er mellem vildt og mennesker.
Problemet for landmændene er, at vildtet æder deres afgrøder, og dét koster bønderne dyrt. Indtil nu har den eneste løsning været at opstille kulturhegn, kreatur-elhegn, gaskanon, eller et oppusteligt fugleskræmsel i eller omkring markerne.
Anvendelse af hegn volder en masse problemer. Dels fordi dyrene risikerer at sidde fast i hegnene, og derved gør skade på dem selv. Erfaringer viser endvidere, at kulturhegn ofte bliver stående, også mange år efter at deres vildtbeskyttende effekt er ophørt.

Lyde, der kun høres af dyrene

Anico har nu i samarbejde med elektronik-ingeniør firmaet Amfitech og Vidensministeriet via Innovation Midt Vest udviklet et system baseret på sensorer, der opfanger når et dyr passerer. Herved aktiveres et lydbibliotek, som kan rumme op til 500 forskellige højfrekvente lyde. Disse lyde kan kun høres af dyrene, og på den måde sikrer Anico's system, at besøgende i de danske skove ikke udsættes for støjgener. Foruden lyd, kan apparaterne også frembringe lys og - som noget nyt, forskellige lugte.
"Vi eksperimenterer på nuværende tidspunkt med lugten af hund", fortæller Mogens Rosengaard.
På apparaterne kan der også monteres kameraer, så brugeren kan se vildtet hjemme i sin stue. Mindre kameraer kan opsættes i fuglekasser, således at man kan følge livet og årets gang i fuglekassen via sin PC.
Systemet får strøm fra solceller, og i de mørke vintermåneder kan funktionerne opretholdes ved hjælp af en såkaldt brændselscelle. På den måde belaster brugen af apparaterne ikke naturen.

Næste stop er udlandet

Succesen med denne type vildtafværgning har været stor. En landmand i Vestjylland havde årligt haft kronvildtskader på sine afgrøder for mellem 300.000 og 400.000 kroner. I år, efter opstilling af apparaterne, er skaderne reduceret til cirka 20.000 kroner.
"vi kan knapt nok følge med", siger Mogens Rosengaard.
Først og fremmest vil Anico koncentrere sig om Danmark, men på længere sigt er planen, at konceptet også skal udbredes internationalt. Faktisk er det så småt på vej over landegrænsen, idet der er opstillet nogle apparater i Polen.Apparaturet drives ved hjælp af solceller og brændselsceller, der ikke belaster naturen.

Forhindrer påkørsler

Anico har endvidere fået et samarbejde med det svenske vejvæsen, for at forhindre påkørsler af kronvildt og elg.
På vlldtskiltet tændes der et blinklys når vildtet er tæt på vejen., hvilket får bilisterne til at sænke farten. Dette ses tydeligt på to teststrækninger i Rold skov og i Grib skov, hvor Mogens Rosengaard via fjernbetjening har aktiveret skiltene, og observeret bilisternes reaktion.
"Så snart der kommer lys i skiltet, kommer der også lys i bremselygterne. Folk har respekt for de nye skilte. Det har de ikke for den gamle slags."

Apparaturet drives ved hjælp af solceller og brændselsceller, der ikke belaster naturen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.