2009 i Norddjurs i billeder

Artiklens øverste billede
Arkivfoto fra børnenes leg ved Dyrehavehuset ved Gjesing.

Med udgangen af 2009 er det første årti i dette årtusind forbi. 2009 var et år - hvor krisen eller recessionen, som den også bliver kaldt - begyndte at stramme til. Det betød højere arbejdsløshed og dermed flere panderynker og spekulationer såvel i de små hjem, der blev ramt, som i erhvervslivet.

2009 var også det år, hvor kommunalpolitikken blev testet efter den første fire års periode ovenpå kommunalreformen.
Kommunalvalget i Norddjurs og den efterfølgende konstituering gik nogenlunde fredeligt for sig sammenlignet med andre nærtliggende kommuner som Randers og Syddjurs. Socialdemokraten Jan Petersen har overtaget pladsen for bordenden i rådhussalen efter Torben Jensen, Borgerlisten, der på fornem vis var førstemand i kommunen i Norddjurs' spæde barndomsår.

Men der er også sket mange andre ting, både godt og skidt. Norddjurs er en langstrakt størrelse fra Grund Fjord til Grenaa, og borgerne er særdeles aktive. Det er ikke altid nemt at følge med, men Lokalavisen forsøger at være obs på de ting, der sker.
Hermed nogle af de forsider, der har tegnet året, der netop har takket af. Tilsvarende takker Lokalavisen for gode inputs fra vågne borgere og for hundredvis af pressemeddelelser fra aktive aktører, der sætter initiativer i gang og får ting til at ske til glæde for andre.

KOMMUNALVALG Forsøgene på at få Socialdemokraternes hjemvendte borgmesterkandidat Jan Petersen til at være en slags Holbergsk Erasmus Montanus, der vender hjem og fra de højere luftlag forsøger at klare tingene på hjemegnen, lykkedes ikke. Jan Petersen levede op til forhåndsforventningere. Mange vælgere viste ham tillid på valgdagen, og derfor bliver det ham, der skal samle trådene som borgmester i Norddjurs Kommune i de kommende fire år.
DEMENTE Karl Valdemar Møller, Grenaa, kæmpede på sin kones vegne for at sikre, at demente i den østlige del af Norddjurs Kommune får et ordentligt dagtilbud - et lige så godt tilbud som Damhuset ved Allingåbro i vest. Sammen med pres andre steder fra, blandt andet fra Ældre Sagen, ser det ud til at anstrengelserne bærer frugt. I hvert fald er de demente og de pårørende kommet på den politiske dagsorden, og kommunalbestyrelsen vedtog i aftes at etablere et dagcentertilbud for demente på Fuglsanggården i Grenaa.
SKOLE Der blev efter en pause på et år igen oprettet 10. klasse på Auning Skole. Omkring 40 unge, de fleste fra Rougsø-Sønderhald området, tilmeldte sig det selvstændige 10. klassestilbud, som Auning Skole startede med i skoleåret 09/10. Arkivfoto.
APOTEKSSTRUKTUR Langt om længe blev den nye apoteksstruktur på Djursland vedtaget og underskrevet af sundhedsministeren. Desværre for Ørsted betød den, at byens apotek skal nedlægges. Det erstattes af et håndkøbsudsalg. Kræfter i byen forsøger nu at få omstødt beslutningen. Der arbejdes for i stedet for et håndkøbsudsalg at få et apoteksudsalg, der er bemandet med faguddannet personale.
BØRNELIV Børneinstitutionerne og dagplejen i Auning og Ø. Alling har deres eget eldorado i Dyrehaveskoven ved Gjesing. I efteråret fik de også et hus at søge ly i, når vejret driller, nemlig Løvenholmfondens nyistandsatte Dyrehavehuset.
VILJE Jens Holst, Grenaa, kørte i starten af september fra Skagen til København, 437 kilometer, i sin kørestol. Det skabte opmærksomhed i medierne, og han fik dermed opfyldt sit ærinde: at gøre opmærksom på forhindringer i det offentlige rum, hvis man er handicappet. Flere steder har man taget hans påvisninger ad notam er er gået i gang med at udbedre manglerne.
FODBOLD I efterårssæsonen startede fodboldflagskibet FC Djursland som et samarbejde mellem fire klubber med hjemmebane på Grenaa Stadion. De nye trøjer og klubmærket fik en haj som logo og trak dermed en direkte linie til områdets store attraktion Kattegatcentret. FC Djursland vil tiltrække og holde på områdets fodboldtalenter og har som målsætning at spille divisionsfodbold indenfor nogle få år.
TRAFIK OG ERHVERV Direktør for Grenaa Havn Henning Laursen hilste med tilfredshed Folketingets trafikforlig "Bedre veje" velkommen. Aftalen indeholder en passus om en nordlig omfartsvej ved Grenaa, og med i pakken følger 100 mio. kroner til projektet. Henning Laursen, der understreger vejens store betydning for erhvervslivet, er her fotograferet en novemberdag foran den kommende havneudvidelse, mens entreprenørmaskiinerne arbejder med jordopfyldning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.