SF næstformand Jakob Nørhøj havde en fortid i Rønde på Djursland

Artiklens øverste billede
SFs alt for tidligt afdøde næstformand Jakob Nørhøj havde en fortid i Rønde, hvor hans forældre var forstanderpar på Rønde Højskole fra midten af 80'erne og til 1999. Hans mor Lis Nørhøj var også aktiv i Socialdemokratiet, som hun repræsenterede i det daværende Rønde Byråd.

"Jakob voksede op i en politisk og kulturelt aktivt hjem med en mor, der var socialdemokratisk byrådsmedlem i Rønde kommune, og en far, der var højskoleforstander på Rønde Højskole. Så det var ikke tilfældigt, at Jakob tidligt engagerede sig i politik. I første omgang i SFU, hvor han i en to-årig periode var landsformand en meget talentfuld én af slagsen," lyder indledningsordene i det mindeord, som SFs formand og paramentariske leder, Villy Søvndal, skriver om partiet næstformand Jakob Nørhøj, der blev fundet død i sit hjem i København.Jakob Nørhøj, SFs folketingskandidat i Hvidovre-kredsen, var formand for SFU i perioden 2002 - 2002 og næstformand hos SF siden 2005.
I de helt unge år boede han i Rønde, hvor hans forældre, Lis og Henning Nørhøj, fra midten af 1980'erne og til 1999 var forstanderpar på Rønde Højskole.
Lis Nørhøj repræsenterede, som Villy Søvndal skriver i sin nekrolog, Socialdemokratiet i det daværende Rønde Byråd. Første gang i perioden 1994 - 1997, og siden fra 1998 og til familien flyttede til Sjælland i 1999.
Forhenværende Syddjurs og Rønde borgmester Vilfred Friborg Hansen sad i Rønde Byråd med Lis Nørhøj og har stadig kontakt til familien. Ifølge Vilfred Friborg Hansen blev Jakob Nørhøj politisk aktiv, medens han boede i Rønde.
"Det snakkede vi naturligvis om og lavede lidt sjov med, når nu begge forældrene var socialdemokrater, og så sønnen blev aktiv i SF," husker Vilfred Friborg Hansen.
Lis og Henning Nørhøj har de sidste ti år boet i Haslev på Sjælland. Lis Nørhøj, der oprindelig er uddannet som socialrådgiver, er leder af 3Fs kursuscenter "Smålandshavet" i Karrebæksminde. Henning Nørhøj er cand. theol. og ordineret som præst, men er ansat som lektor ved læreruddannelsen ved University College, Sjælland i kristendomskundskab/religion og historie. I 1970erne var Lis Nørhøj socialrådgiver i Ringsted kommune, mens Henning Nørhøj først var lærer ved Den udvidede Højskole i Haslev og dernæst ansat på Haslev Seminarium. Efter årene i Haslev flyttede parret til Vig i Nordvestsjælland, hvor Henning Nørhøj var sognepræst i en periode, før han overtog hvervet som forstander på Rønde Højskole.

Et musisk menneske

"Jakob var også et musisk menneske mere end de fleste man møder i det politiske liv. Jakobs hjem var tapetseret med vinylplader fra gulv og til loft. Og heller ikke her var han ensporet og fordomsfuld. Han havde stor kærlighed til klassiske værker, til folkemusikken og højskolesangbogen og moderne dansk lyrik. Men mest bankede hjertet nu for den hårde rock. Så sent som aftenen inden han døde øvede Jakob med sit rockband.
Som menneske var Jakob et behageligt bekendtskab. Han var et følsomt menneske, som turde gøre sig selv sårbar. Samtidig havde han modet til at tage konflikter og opgør, når de var nødvendige. Jakob var ikke den, der bakkede ud, hvis han mente, at en sag skulle føres til ende. Jeg har både som menneske og som formand nydt godt af Jakobs udelte venskab og loyalitet og jeg vil savne vores fortrolighed. Det er derfor meget tungt at skulle tage afsked med Jakob så urimelig tidligt," slutter Villy Søvndal sin nekrolog om Jakob Nørhøj, der tidligere har undervist på Testrup Højskole ved Århus og har læst russisk og historie på Aarhus Universitet. Han efterlader sig sønnen Daniel på 14 år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.