Skuespiller arbejder som jord- og betonarbejder
Det sker forud for premieren på 'Et andet sted'
I forbindelse med forberedelserne til Mungo Parks kommende forestilling 'Et andet sted' har den norske skuespiller Jakob Oftebro trådt i en lidt mere utraditionel rolle som jord- og betonarbejder. Skuespilleren, der til dagligt slår sine folder på en scene, har været i praktik hos HHM, der er en nordsjællandsk entreprenørvirksomhed.
”Dele af forestillingen udspiller sig på en byggeplads. En af hovedpersonerne er en tyrkisk gæstearbejder, der får arbejde på en dansk byggeplads i 1960'erne. Derfor har vi været ude at researche," siger Jakob Oftebro, der mener at have har lært en del om, hvad det vil sige at være byggearbejder.
”Det var meget spændende og ikke mindst hårdt. Jeg var med til at bygge en tilbygning til en nordsjællandsk skole. Vi lagde armering i støberender, opgravning af støberender og lagde fibertekst i støberenderne. Jeg lærte en masse om arbejdet på en byggeplads og om jargonen. Det var rigtigt sjovt og det er nogen seje gutter, men jeg skifter ikke karriere," kommer det med et grin fra den unge skuespiller.
Det var ikke kun hårdt at være i praktik som byggearbejder:
”Vi nåede at holde seks frokostpauser, og jeg spiste nok fjorten skiver rugbrød – med leverpostej og frikadeller."
'Et andet sted' følger en tyrkisk familie i Danmark over tre generationer og fortæller 42 års moderne Danmarkshistorie set gennem immigranternes optik. Hvem var de mennesker, der kom til Danmark i 1960’erne på jagt efter arbejde? Forestillingen undersøger hvor de blev af. Og hvilke konsekvenser det har for en familie at rykke teltpælene op for at flytte til et fremmed land og en fremmed kultur.
Udover at finde inspiration på en byggeplads har truppens øvrige medlemmer alle haft til opgave at opdyrke tyrkiske relationer. Jakob Oftebro har udover at være byggemand også været i Tyrkiet for at studere familierelationer i landsbyen. De øvrige skuespillere har læst bøger, set film og hørt radioprogrammer. De har udviklet en række oplæg for hinanden, bl.a om tyrkisk kunst og arkitektur, indvandrernes økonomiske forhold og udviklingen i pressens omtale af tyrkiske immigranter. Gennem hele udviklingen har en dansk kvinde med tyrkisk baggrund været ansat som konsulent.
Skuespilleren Maria Rich har talt med den kendte SF-politiker Öslem Cekics om sin selvbiograf Fra 'Føtex til Folketinget', og i stykket vil Maria også præsentere en monolog baseret på selvbiografen.
Forestillingen har premiere 3. februar.