Ingen løsgående missiler i SFs gruppe
Under konstitueringsforhandlingerne efter kommunalvalget i november 2009 lød det både fra spidserne i Venstre og Socialdemokratiet, at de reelt nærede en frygt for om de nye ansigter i SFs byrådsgruppe var til at regne med i de fremtidige politiske forhandlinger. "Kirstine Bille ved vi godt, hvor vi har, men jeg har mine klare tvivl om nogle af de nye. Bakker de op om Kirstine, når det kommer til de politiske realiteter," lød det spørgende fra en af deltagerne i de afgørende konstitueringsforhandlinger. Andre havde tydeligvis samme frygt, og det undrer den ny SF borgmester Kirstine Bille, der forsikrer, at hun ikke får problemer med sit bagland:
"Vi vil naturligvis diskutere de politiske sager i vores gruppe på demokratisk vis, og der skal der ikke herske tvivl om, at gruppen bliver min tætteste sparringspartner de næste fire år, men de øvrige partier har bestemt ikke grund til at frygte, at SFs gruppe ikke vil levere et stykke professionelt politisk arbejde," forsikrer Kirstine Bille.
Hvad med S og V
Kirstine Bille er forundret over de andre partiers tilsyneladende frygt for, at hun vil få sit hyr med gruppen de kommende fire år.
"Jeg har da aldrig hørt om den samme frygt i forhold til Vilfred (Vilfred Friborg Hansen, red.) og den socialdemokratiske gruppe, og jeg synes da nok, at de sidste fire år viste, at han havde mindst et par løsgående missiler i sin gruppe. I Venstres byrådsgruppe var der da vist heller ikke ligefrem enighed og opbakning, så hvorfor der lige er en frygt for, at SFs gruppe ikke skulle fungere som en enhed, undrer mig meget. I det gamle byråd var vi to, men vi stemte som jeg husker altid sammen," siger Kirstine Bille.
Solidaritet
En af de ny i SFs grupper er forfatteren og billedkunstneren Mårten Breum, Kolind, der har lang forhistorie på venstrefløjen i dansk politik. I en yngre udgave var han med i det hedengangne Danmarks Kommunistiske Parti.
Breum, der også er mangeårig aktiv i Kolindsunds Venner, bedyrer, at det ikke bliver ham, der vil tage de store soloture politisk og på den måde gøre det svært for borgmesteren.
"Vi er seks forskellige personligheder, der repræsenterer SF, men i vores parti eksisterer begrebet solidaritet heldigvis stadigvæk. Det betyder, at hverken jeg eller andre vil tage et særstandpunkt i en konkret politisk sag uden, at vi i gruppen er blevet enige om, at det er okay at gøre det," siger Mårten Breum.
Breum tror heller ikke, at den kommende byrådsperiode vil blive præget af blokpolitik, hvos S, SF og R kører løbet udenom den borgerlige fløj.
"Jeg har allerede erfaret, hvor meget kompromisser og evnen til at tale sig tilrette betyder i kommunalpolitik, så vi kommer til at opleve det samme som i Folketinget med et VKO-flertal, der majoriserer de øvrige."
Kirstines balance
Ifølge Breum vil SFs nye i gruppen i starten meget være henvist til at lytte og stole på de råd og retningslinjer, som de to erfarne, Kirstine Bille og gruppeformand Marianne Als Nielsen udstikker.
"For Kirstine bliver det naturligvis hele tiden en balance, for hun har fået et kæmpe job. Hun skal både være borgmester og være en del af SFs gruppe, og hun er naturligvis nødt til at have rum og frihed til at agere. Men igen man vil ikke opleve en eller flere i gruppen underløber hende i vitale politiske spørgsmål," understreger Mårten Breum, der i visse sammenhænge kan se nogle muligheder i, at der opstår alliancer på tværs af partierne.
"Jeg kan da sagtens forestille mig situationer, hvor vi politikere fra den vestlige del af kommunen går sammen for at fremme en sag, der har stor betydning for udviklingen i det område, hvor vi bor og lever til dagligt. Det skal der være plads til, men det betyder ikke, at jeg bliver et løsgående missil i byrådsgruppen."
Mårten Breum har fået sæde i Udvalget for Natur, Teknik og Miljø i det ny byråd.