Trafikplan skal gøre Fredensborgs veje mere sikre
En ny analyse peger på 98 projekter og en række strækninger, som kan gøre det tryggere for borgerne at færdes i trafikken
Hvert år kommer borgere til skade i trafikken i Fredensborg Kommune, og mange oplever, at det kan føles utrygt at færdes på bestemte strækninger. Det forsøger kommunen nu at gøre noget ved i den nye Trafiksikkerhedsplan, der netop er blevet offentliggjort efter et større analysearbejde og høringsperiode.
I trafiksikkerhedsplanen er situationen på områdets veje udskilt i fire fokusområdet: trafiksikkerhed, tryghed og skoleveje, mobilitet og slutteligt hastighed. Det er med til at skabe et overblik over, hvor der skal gøres en indsats for at opdæmme antallet af uheld og øge trygheden på veje og stier, og i trafiksikkerhedsplanen er det gjort ved at prioritere i alt 98 navngivne trafikprojekter i hele kommunen. Det er så meningen, at planen skal bruges som et fremadrettet styringsværktøj for trafikplanlægningen i de kommende år.
"Den nye Trafiksikkerhedsplan giver håndfaste forslag til, hvilke projekter det vil være gavnligt at gennemføre i Fredensborg Kommune. Borgerne kan bruge Trafiksikkerhedsplanen til at få et overblik over trafiksikkerheden og oplæg til den indsats, vi planlægger efter på kommunens veje med det mål at gøre forholdene endnu bedre i de kommende år," siger formanden for Miljø- og Teknikudvalget, Flemming Rømer (O).
Flemming Rømer glæder sig over, at Fredensborg Kommune allerede ligger i den pæne ende i opgørelsen over trafikulykker i Hovedstadsområdet, men med et stadigt stigende antal biler på vejene og en kommunal overtagelse af amtsvejene efter kommunalreformen er der masser at se til, hvis antallet af uheld skal holdes nede.
Sorte pletter på vejene
Et af de nyere initiativer er oprettelsen af et Trafiksikkerhedsudvalg, og her glæder formand Thomas Bak (V) sig også over den nye plan, som han mener, at der bliver god brug for.
"For mig er det vigtigste at få bragt antallet af uheld ned, og der har vi nu fået identificeret en række sorte pletter og grå strækninger i kommunen. Nogle af de værste har tre uheld om året, det vil sige 15 set over en femårs-periode. I gennemsnit koster et trafikuheld 250.000 kroner, men det kan meget nemt blive dyrere, og kommer for eksempel et ungt menneske til skade og skal have behandling resten af livet, kan det koste samfundet op til 75 milioner," pointerer Thomas Bak.
Ikke alt realiseres
I Trafiksikkerhedsplanen er 98 navngivne steder prioriteret efter, hvor stor en effekt eksempelvis bump, rundkørsler, trafiklys, cykel- og gangsti vil have på den enkelte problemstilling i forhold til prisen. For der bliver næppe tale om, at alle 98 projekter bliver ført ud i livet, og de, der bliver realiseret, er heller ikke nødvendigvis i den rækkefølge, de optræder på listen eller i rapporten, forklarer Thomas Bak.
"Vi starter med 12-14 projekter, som vi kan realisere for ca. 500.000 kroner. Det kan vi gøre rimelig nemt. Derefter kigger vi på større projekter som rundkørsler, der koster mere," siger han.
Et af de steder, der i den forbindelse markerer sig i trafiksikkerhedsplanen, er krydset mellem Kirkeltevej og Isterødvej - en tidligere amtsvej og strækning, der betegnes som både en sort plet og grå strækning, og hvor to mennesker er omkommet i den femårsperiode, som planen baserer sig på. Thomas Bak håber, at det kan lade sig gøre at få en tillægsbevilling igennem byrådet, så krydset kan laves til en rundkørsel.
"På den måde investerer vi i en trafiksikker løsning, som vi har i al tid og evighed," siger han.
I praksis kan nogle af de 98 projekter også vise sig at være uforenelige med kommunens trafikale principper, men overordnet giver planen politikerne et godt værktøj til at gøre det mere sikkert at færdes på vejene.
"Når vi udarbejder Trafiksikkerhedsplanen, er det også i harmoni med anbefalinger fra Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, som anbefaler kommunerne at lave en Trafiksikkerhedsplan, oprette et lokalt Trafiksikkerhedsudvalg og afsætte penge til gennemførelse af trafiksikkerhedsarbejdet. Alt sammen noget, vi i Fredensborg Kommune allerede gør,” understreger formand for Miljø- og Teknikudvalget Flemming Rømer.