Lokale politikere forudser hård sparerunde
24,5 mia. kr. skal det offentlige forbrug reduceres med. Lokalt har politikerne ikke noget entydigt svar på, hvor Frederikssund Kommunes andel af pengene skal findes
Svarene står ikke ligefrem i kø. Men det gør udfordrningerne for byrådet i Frederikssund - og enhver anden kommune i landet.
De kommer nemlig efter alt at dømme til at løfte en stor del af byrden, når der over de kommende år skal spares hele 24,5 mia. kr. på det offentlige forbrug.
Det fremgik af regeringens såkaldte konvergensprogram, der blev lanceret tirsdag eftermiddag, og som skal give svaret på, hvordan man vil håndtere de økonomiske udfordringer Danmark står med.
Hvor mange penge, der skal spares i Frederikssund, vil være usikkert frem til sommer, hvor regeringen og KL indgår en ny økonomiaftale, men i byrådet er partierne indstillet på, at også borgerne og de ansatte i Frederikssund Kommune kommer til at mærke, at regeringen har bebudet en gevaldig opstramning.
Morten Skovgaard, gruppeformand, K:
"Det bliver en rigtig svær øvelse, for vi kommer nok ikke uden om, at Frederikssund Kommune også bliver ramt. Vi har i forvejen skullet arbejde hårdt for at finde 30 mio. kr. undervejs - og det bliver endnu sværere nu. For vi kan ikke gentage de besaprelser, der allereder er gennemført. Det eneste, der springer i øjnene er, at vi må få kigget på nogle mulige strukturændringer i Frederikssund. Det vil også påvirke nogle mennesker. Men der er tre ting, der for alvor vejer tungt i de kommunale udgifter: daginstitutioner, ældre og skoler. Vi vil helst ikke sænke kvaliteten på skoleområdet, så man kun lige holder sig til minimumstimetallene. Men når vi så har sagt A, og indikeret, hvor vi helst ikke vil spare, må vi så også sige B og anvise sparemuligheder. Og det er svært at pege på ældreområdet, for alle ved, der kommer flere ældre i de kommende år. Så kan man justere åbningstiden i institutionerne - men det er heller ikke godt, for som pendlerkommune er det en forudsætning, at man kan få hverdagen til at hænge sammen. Så medmindre vi får justeret nogle strukturer, har jeg svært ved at se, hvordan vi kan gennemføre besparelser, uden at det går ud over kvaliteten."
Tina Tving Stauning (A)
"Uanset hvilken plan regeringen er kommet med, har vi været klar over, at vi ikke fik flere penge til kommunerne, det kommer derfor ikke som en overraskelse, at vi skal spare.
Jeg tror, det bliver den største budgetmæssige opgave, jeg har været med til i min tid i byrådet.
Vi skal budgetforbedre for i omegnen af 90 millioner over de næste 4 år, og de store områder som børn, ældre og skoler er i forvejen områder, der har været spændt hårdt for. Jeg hverken kan eller vil sige noget om, hvor vi skal finde pengene endnu, for det er vigtigt at vi ikke råber "ulven kommer, ulven kommer" og gør folk utrygge, men der bliver selvfølgelig kigget på alle muligheder."
Poul Henrik Hedebo (F)
"Vi er i en forberedende fase, hvor der bredt lægges ud til, at hvis vi tager salamimetoden, så skal der spare cirka 5 procent på det hele, Men vi skal ikke ud i salamimetoden.
Vi vil effektuere nogle steder ved at skære noget bureaukrati væk i samspil med medarbejderne på blandt andet vores skoler og andre institutioner. Vi vil gøre en indsats mod socialt bedrageri, der har man set andre steder, at der kan være mange penge at hente.
Vi ligger for højt på sygefraværsområdet i Frederikssund, og vi skal derfor ind og snakke arbejdsmiljø.
Vi gøre noget ved de unge arbejdsløse og skabe nogle perspektiver for de unge og så vil vi kigge på samspillet mellem kommunen og regionen. Kommunen har overtaget mange opgaver på specielområderne blandt andet indenfor sygehusområdet, hvor vi blandt andet vil kigge på, hvornår man sender de gamle hjem.
Det redder ikke budgettet, men det kan være med til at finde nogle penge.
Vi ved det er en hård opgave, der ligger foran os, men vi vil meget gerne have et sammenspil med folk, vi vil gerne være medspillere."
John Schmidt Andersen, gruppeformand, V:
"Det forekommer nærmest som en umulig opgave. I forvejen har vi et "slip," hvor vi skal spare på driften. Den udfordring bliver større nu. VOrs udgangspunkt er det samme, som vi gik til valg på i efteråret; Vi er nødt til at sende flere ting i udbud, vi er nødt til at kigge på undervisningsformer, få mere undervisningstid ud af lærerne osv. Vi skal ikke ned på et minimumstimetal, og hvis det skal undgåes, er vi nødt til at forsøge at finde noget alle de steder, hvor det af den ene eller den anden grund ikke er blvet forsøgt. Vi kan ikke komme uden om, at pengestrømmen til kommunerne aldrig har været større end i dag, hvorfor så mange føler, man mangler penge. Bliver pengene brugt forkert, så må man tage fat der - men jeg kan nævne et område, hvor det vil være oplagt at finde pengene."
Pia Adelsteen, gruppeformand, DF
"Vi er nødt til at kigge på skolestrukturen igen. Vi ved, der er penge at spare på området, og børnetallet falder. Så det er vi nødt til at bringe i spil - og så er vi nødt til at have flere strukturer i spil, for vi har fået en stor udfordring. Vi er også nødt til at se på, om vi kan spare penge på administrationen; jeg ved godt, der ikke er penge til et nyt rådhus, men der er altså nogle områder, hvor man vil kunne spare penge ved at samle funktionerne."