Vandbestyrelse væltet ved dramatisk generalforsamling
Et udsædvanligt stort fremmøde blev vidne til, at bestyrelsen for Birkerød Vandforsyning onsdag aften blev væltet. Den ekstraordinære generalforsamling indeholdt tilpas meget dramatik til, at vandforsyningen næppe kommer til at kunne leve en anonym tilvær
Birkerød En generalforsamling i en vandforsyning. Umiddelbart er det ikke en begivenhed, som kan hidse særlig mange op. Og da slet ikke, hvis man på forhånd får at vide, at den vil strække sig over 3,5 time. Men fordomme kan som bekendt være en klods om benet. I hvert fald fik de godt 500 fremmødte til Birkerød Vandforsynings generalforsamling et drama, som en onsdag aften i sofaen foran fladskærmen næppe kunne have gjort bedre. Allerede ved indgangen til Mantziusgården fik man et forvarsel om, at denne generalforsamling ikke blot var af den sædvanlige slags med termokandekaffe, den trofaste bestyrelse og dens faste støtter. En lang kø for at få udleveret stemmesedler fyldte det meste af indgangspartiet. Årsagen til, at generalforsamlingen i Birkerød Vandforsyning tiltrak sig ekstra opmærksomhed var den usædvanlige, at 132 andelshavere havde stillet et mistillidskvotum til den siddende bestyrelse.
Dårlig kommunikation
Interessen var stor hos de fremmødte andelshavere, og til tider måtte advokat Mogens Hartz som dirigent tale ekstra højt i mikrofonen for at komme videre i dagsordenen. Anders Refsgaard, der de seneste tre år har siddet for bordenden i vandværkets bestyrelse, gav en orientering om forløbet, som har ført til kritikken fra de mange andelshavere. "En ny lov stiller større krav til forsyningsselskaber, og ved at gå sammen med Rudersdal får vi et bedre forsyningsselskab. Danvand opfordrer alle til at lave større vandforsyninger. Men beslutningen er ikke vores, men selvfølgelig andelshaverne," lød det fra Anders Refsgaard. Flere andelshaverne hæftede sig ved bestyrelsens dårlige kommunikation i forløbet, men dirigent Mogens Hartz gjorde det klart, at der på den ekstraordinære generalforsamling ikke skulle dykkes ned i detaljer. "Vi er her ikke for at diskutere detailspørgsmål, det skal man gøre i marts," konkluderede Mogens Hartz. Et forsøg fra en andelshaver om at sløjfe mistillidsafstemningen og i stedet nøjes med at udtrykke kritik af bestyrelsen, blev forkastet af dirigentenen. I stedet blev der stemt om det oprindelige punkt, efter bestyrelsen kort havde præsenteret sig selv.
Må følge det til dørs
279 stemmeberettigede andelshavere var mødt op, og af dem stemte 164 for at stille et mistillidskvotum til bestyrelsen, mens 100 stemte imod. Da resultatet forelå, rejste bestyrelsen sig op og pakkede deres ting og forlod salen. Scenen var derefter overladt til vandværkets direktør Henning Saabøll og dirigent Mogens Hartz. Næste punkt på dagsordenen var valg af en ny bestyrelse og foruden de fem kandidater, som inden generalforsamlingen havde gjort massiv reklame for sig selv ved at omdele en flyer med en kort præsentation, så meldte seks andre kandidater sig på banen. Blandt dem den netop væltede formand, Anders Refsgaard. Hver enkelt kandidat fik fri taletid på scenen, og ikke alle solgte sig selv lige godt. På det tidspunkt havde klokken passeret 22, og trætheden begyndte at melde sig hos mange. Efter at have afgivet stemme på en ny bestyrelse forlod mange af andelshaverne derfor også Mantziusgården. "Det var så det," kunne Mogens Hartz efter en finoptælling konstatere. Overraskende var det, at vandprofessor ved DTU, Erik Arvin, blev valgt ind i bestyrelsen, ligesom Anders Refsgaard fik et hurtigt comeback. De får følgeskab af Gunnar Halson, Kirsten Nørgaard og Henrik Moltau. Der er indkaldt til generalforsamling igen den 2. marts, og her vil der formentlig komme et lige så stort fremmøde. For som en andelshaver tørt konkluderede til Birkerød Avis. "Man tør jo næsten ikke lade vær med at komme. Nu må vi følge det til dørs."