Verdensattraktion i Ermelunden

I løbet af de næste år vil Københavns befæstning genopstå som kultur- og naturattraktion. I Ermelunden er arbejdet med at genskabe det gamle oversvømmelsesanlæg allerede i fuld gang

Artiklens øverste billede
Anlægget ved Ermelunden havde den funktion at kunne oversvømme et stort område.

I mere end 30 år har Københavns befæstning været godt camoufleret af vildtvoksende natur, ligesom historien bag den beskyttende forsvarsring efterhånden ligger godt gemt i de fleste danskeres bevidsthed.
Men i løbet af de næste tre år vil befæstningen genopstå. På en lille plet i Ermelunden bag vandværket ved Soløsevej er arbejdet med at genskabe det gamle oversvømmelsesanlæg fra 1887 i fuld gang.
Et arbejde, der ifølge parterne bag revitaliseringsprojektet, Kulturarvsstyrelsen, Realdania og Skov- og Naturstyrelsen, gerne skulle ende med en oplevelse af de større.
"Man har en ide om, at det her kan blive en stor attraktion. Man snakker om, at det kan blive en attraktion i verdensklasse", siger Jens Bekmose, der er antikvar i Skov- og Naturstyrelsen.

Historisk sti

Borgere og turister kan se frem til, at Københavns befæstning opstår som en sammenhængende helhed, der forener et stykke danmarkshistorie med kultur- og naturoplevelser.
"Anlægget i Ermelunden bliver en del af et rekreativt område. De besøgende vil kunne få en oplevelse på en form for historisk sti, som går fra Ermelunden og ender oppe ved Lyngby Sø", siger Jens Bekmose.
Hvis alt går efter planen, vil arbejdet med at genskabe befæstningen være færdigt om tre til fire år, og har man haft sin vante gang i området omkring oversvømmelsesanlægget ved Ermelunden, vil man til den tid kunne se en ændring i landskabet.
"For Ermelundens vedkommende vil udgravningen blandt andet betyde, at der vil blive dannet en lille dam for enden af anlægget. Så udover at være et historisk anlæg, vil det også blive et sted, hvor man kan få en naturmæssig oplevelse", siger Jes Aagaard, der er naturvejleder i Skov- og Naturstyrelsen.
Københavns befæstning blev opført mellem 1858 og 1918 og består af søforter, landforter, den lange Vestvold og oversvømmelsesanlæg som det ved Ermelunden.
Anlægget ved Ermelunden havde den funktion at kunne oversvømme et stort område. Hvis krigen brød ud, skulle fjenden afskæres ved at lede vand ud fra Furesøen via Lyngby Sø mod øst ud til Klampenborg og mod syd gennem Gentofte Sø via Søborg Kanal til Utterslev Mose. På den måde ville et kæmpe område blive oversvømmet med ca. 1 meter vand, som ville gøre det meget svært for fjenden at trænge frem.

Københavns befæstning blev opført mellem 1858 og 1918. Oversvømmelsesanlægget ved Ermelunden er fra 1887.
Antikvar Jens Bekmose og naturvejleder Jes Aagaad fortæller om revitaliseringen af Københavns befæstning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.