Skolen med appetit på livet

Bag Sansestormerne i Risskov gemmer sig en moderne husholdningsskole anno 2010, der som den eneste i landet af de oprindelige husholdningsskole stadig kan tilbyde en erhvervsuddannelse

Artiklens øverste billede
16-årige Andreas tager 10. klasse som kostskoleelev hos Sansestormerne, som den over 100-år gamle husholdningsskole i Risskov hedder i dag.

Ordet "husholdningsskole" smager af forgangne tider og lyder ikke som det allermest tjekkede, man kan foretage sig som ung basket-løve, når vennerne spørger, hvad man egentlig går og laver.
Men det er ikke desto mindre dér, 16-årige Andreas Hebsgaard Andersen fra Højbjerg opholder sig til daglig. Sammen med 50 andre unge piger og drenge har han valgt at tage 10. klasse på den moderne husholdningsskole Sansestormerne i Risskov.
"Det at det i grunden er en gammel husholdningsskole har folk da grint lidt af og spurgt, hvad det nu er for noget, men det er jo heller ikke sådan, jeg selv opfatter det. For mig gør der ingen forskel at bo her eller på en efterskole. Jeg ville gerne bruge et år på at spille en masse basketball, og det kan jeg her. Samtidig får jeg en masse viden om sundhed og ernæringsrigtig kost, og om hvad kostens sammensætning betyder for os," forklarer han.
Sansestormernes 10. klassetilbud er bygget op som en kostskole med to forskellige linjer: "Mad og sport" som Andreas går på, hvor man kan vælge mellem håndbold og basket, og "Design og mode".

Hverken Andreas eller Mette tænker særligt meget over, at de til daglig færdes på en husholdningsskole. "Sansestormerne er bare den skole, hvor jeg tager min uddannelse," siger Mette, der læser til ernæringsassistent på skolen.

Stadig en husholdningsskole

"Jeg har ikke tænkt mig at det skal bruges som et springbræt videre ud i livet, andet end at det da er praktisk i forhold til at skulle flytte hjemmefra at kunne lave anderledes og sund mad. Det er der ikke så mange af mine jævnaldrende der kan," mener han.
"Men der er da et par stykker fra min klasse der har planer om at blive kok engang." Selv er han talknuser og skal videre på HHX efter 10. klasse.
Sansestormerne begyndte som Vejlby Højskole i 1907, og har altså for længst rundet de 100 år. I 1920'erne blev skolen til en landbrugs- og husholdningsskole, og det var den frem til 1990'erne, hvor landbrugsdelen blev skilt fra.
"Tidligere hed vi Århus Husholdningsskole frem til 2001, hvor vi tog navneforandring til Sansestormerne, der passer lidt bedre til et nyt årtusinde. Men vi er stadig en husholdningsskole, og vi er samtidig den eneste tilbageværende husholdningsskole her i landet, hvor det stadig er muligt at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Alle andre steder er de rykket over på de tekniske skoler," forklarer forstander Inge-Dorte Wandall.
En af dem, der benytter sig af det tilbud, er 28-årige Mette Hvidtfeldt Thomsen fra Risskov, der efter at have passet travheste i otte år, begyndte at læse til ernæringsassistent på skolen.
"Jeg har tidligere været i lære som kok og fik arbejde i køkkenet på psykiatrisk hospital, hvor jeg hørte om uddannelsen til ernæringsassistent. Jeg er meget glad for at lave mad, og samtidig interesserer jeg mig for sundhed, og hvad kostens sammensætning gør ved os," fortæller hun.
"Der er mange, der ikke kender til uddannelsen, og det er en skam, for i en tid med mange livsstilssygdomme, er det vigtigt, at der er nogen, der har forstand på betydningen af kostens sammensætning, og det ved vi en masse om. I forhold til kokkene, der fokuserer få den gastronomiske, men ikke altid lige så sunde mad, så laver vi måske mere hverdagsagtig mad, men til gengæld er den sat sundt sammen."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.