SKAT destruerer kopivarer for milliarder
I de sidste syv år har SKAT tilbageholdt kopivarer for flere milliarder kroner. Kopivarerne destrueres på forbrændingsanlæg som Nordforbrænding i Hørsholm, og importøren ender ofte med et erstatningskrav fra ejeren af det ægte mærke
Torsdag destruerede SKAT fire containere fulde af kopivarer som bolde, slips, badmintonketsjere og høretelefoner på Nordforbrænding i Hørsholm. Destruktionen var kun en lille mundfuld ud af SKATS årlige tilbageholdelser af kopivarer.
I 2009 tilbageholdt og destruerede SKAT kopivarer for 45 millioner kroner, når man omregner kopivarens værdi til den ægte vares pris. Et beløb, der svarer til 1.896.944 stykker kopivarer.
Beløbet er lavt i forhold til tidligere års fangst. Bare i 2008 tilbageholdt SKAT kopivarer for 125 milioner kroner, og i 2005 var beløbet helt oppe på 172 millioner kroner.
"Det er desværre et lavt beløb i 2009, men vi har haft nogle flytninger fra gruppen, og det tager tid at sætte nye folk ind i arbejdet," siger Hugo Larsen, som har arbejdet som specialkonsulent i SKATs taskforcegruppe "Varemærkeforfalskning" i seks år.
KLIK HER FOR AT SE KOPIVARERNE BLIVE DESTRUERET:
Fokus på kopivarer
Specialgruppen begyndte arbejdet med kopivarer i 2003. Gruppen har især fokus på kopivarer, der købes af helt almindelige borgere via internettet, og varerne kommer hovedsageligt fra Kina, men også fra Thailand og Tyrkiet.
"Det er kopivarer lige fra Guccitasker, vintertøj og ure fra Rolex og Omega eller teknik som Nintendo," forklarer Hugo Larsen.
I Post Danmarks Internationale afdeling i Kastrup tilbageholder medarbejdere de varer, der kunne være kopivarer. Herefter sendes varen som eksempelvis en Louis Vuittontaske til rettighedshaveren, der be - eller afkræfter, om det er en kopivare, og til slut destrueres kopivaren af SKAT forskellige steder i landet- i torsdagens tilfælde på Nordforbrænding i Hørsholm.
Herefter slipper SKAT grebet om kopivarerne og lader rettighedshaver om at kræve erstatningskrav fra importøren.
"Rettighedshaveren kræver for det meste et beløb, der svarer til den pris, som den ægte vare ville have kostet, og de fleste sager ender i et forlig mellem importør og rettighedshaver. Men vi har set sager, der kom for retten med fængselsstraf. Det drejede sig om kopivarer købt ind til kræmmermarkeder," siger Hugo Larsen.
SKAT fokuserer også på import af kopimedicin såsom potens-og AIDSmedicin og insulin og elektronik.