Leg og læring i Lilleby
Ejer Baunehøj Skolen var i sidste uge omdannet til en by med fokus på miljø, trivsel og relationer
Lyden af musik kommer én i møde, når man entrer Lilleby. I byens koncerthus er man ved at lægge sidste hånd på et gratis, kulturelt indslag for byens borgere. Lilleby er et samfund, som sætter værdier som sammenhold og miljø højt. Det er Ejer Baunehøj Skolen, som i sidste uge var omdannet til en rigtig lille by med borgmesterkontor, avisredaktion, frisør, fitness, restaurant og flere butikker. Byen har også sin egen valuta, Baune, som lystigt bliver brugt til en festmakeup, en frokost eller en avis. De ældste elever er de ledende figurer, og byens borgmester holder godt øje med, om alle udfører deres job tilfredsstillende.
"Der er mange gode ledere i byen. Jeg har lavet et bonussystem, så de miljøvenlige virksomheder bliver honoreret, og så bruger jeg meget af tiden på at notere mig, om mine ledere gør en god indsats," fortæller borgmester Marius Ramsbøll fra 6. klasse, som netop er igang med at styrketræne i byens fitnesscenter.
Overskud trods krisen
De fleste steder i byen melder butikker og virksomheder om fremgang. Avisen melder udsolgt, der er travlhed i frisørsalonen, hvor pigerne flokkes om at få lagt den helt rigtige makeup og få sat håret. Chefkok Camilla og souschef Jonas fra byens restaurant melder om tilfredsstillende omsætning.
"På to dage har vi solgt for 1.848 Baune, og det er vi meget tilfredse med. Dagens menu var pizza, pølser med kartoffelsalat, gulerødder og tzatziki," fortæller de.
Frem med vi-følelsen
Skoleleder Carsten Bojsen glæder sig over børnenes engagement i og glæde ved arbejdet med Lilleby. For ham er formålet med Lilleby ikke kun leg, men også alvor.
"Det overordnede ønske er at fremme vi-følelsen blandt børnene. Samtidig ved vi godt, at forudsætningen for indlæring er trivsel, og gennem Lilleby får børnene skabt tryghed og gode relationer på tværs. Og så får de indsigt i, hvordan samfundet er bygget op. At det fungerer bedst, når alle yder noget, og de lærer, at man selv kan gøre noget for miljøet," fortæller Carsten Bojsen.
Torsdag var der åbent hus for forældre og søskende i Lilleby, hvor pengene fra salg af mad, drikke og varer fra byens butikker samt opstillede indsamlingsbøsser gik til Haiti og SOS Børnebyerne. Det blev til ialt 6.967 kroner.