Et år til afklaring

Elever på Skovbyskolen er glade for 10. klasse, men fra 2011 er det slut - så gælder det Skanderborg

Artiklens øverste billede
Uffe Høj mener, 10. klasse er en vigtig brik i arbejdet med at sikre, at 95 procent af de unge får en ungdomsuddannelse. Foto: Peter Eilertsen.

For Mathias Snedker, 16, og Anders Martin Søgaard Jensen, 17, er 10. klasse på Skovbyskolen blevet et år til afklaring og forberedelse. Til sommer vil de to Galten-drenge i gymnasiet, men det ekstra år på skolebænken har de ikke fortrudt.
"Jeg vidste ikke, hvad jeg ville, så jeg valgte 10. klasse for at få tid til afklaring og for at blive bedre rent fagligt, og det er faktisk gået rimelig godt med begge dele," fortæller Anders.
Han sigter nu på at komme i gymnasiet, og på lægere sigt er målet enten at læse engelsk og eventuelt slutte som underviser, eller at arbejde hen mod et job, hvor han kan arbejde med computere.

Et liv med film

Mathias skulle være startet på gymnasiet i Skanderborg allerede sidste sommer, men valgte at droppe ideen, blandt andet fordi linje-valget ikke faldt på plads.
"I dag er jeg glad for, at jeg tog det ekstra år. Vi har haft en god valgblok med amerikansk historie, og nu er vi lige gået i gang med film. Det passer perfekt, for på sigt vil jeg gerne arbejde i filmbranchen," siger Mathias. Første mål er gymnasiet i Silkeborg efter sommerferien.
Også for Skovbyskolen er der nye udfordringer på vej.
Skolen har haft 10. klasser siden 1997, men fra 2011 afløses centrene i Skovby og Stilling af et nyt stort center ved Højvangens Torv i Skanderborg. Her skal 10. klasse fungere i ungdomsskoleregi, i tæt samarbejde med en lang række ungdomsuddannelser.
"Det kan blive et rigtig godt sted for de unge. Jeg både tror og håber, det bliver et kraftfuldt sted," siger Uffe Høj, afdelingsleder på Center 10, 10. klassescentret i Skovby.

Mathias Snedker (tv) og Anders Martin Søgaard Jensen sigter begge mod gymnasiet, og de har ikke fortrudt, at de har taget 10. klasse først. Foto: Peter Eilertsen.

En hjertesag

"Lidt vemodigt bliver det vel også?"
"Ja, efter så mange år, kan man godt føle, det er ens "barn." Jeg tror, 10. klasserne er en hjertesag for dem, der har med dem at gøre. Man skal ville de unge, og lige nu er vi optaget af at få et rigtig godt tilbud til næste skoleår. Dernæst er det vigtigt at agere i forhold til de nuværende 8. klasser, så de er forberedte på, at det fra 2011 er i Skanderborg, det foregår, hvis de vil i 10. klasse," siger Uffe Høj.
"Og der er stadig et behov i en tid, hvor en del politikere er optaget af, at de unge skal gøres klar til arbejdsmarkedet i en fart?"

"Jeg synes det. Nogle har brug for det år. Til udfordring, til afklaring og til at modnes."
"Det hører med til billedet, at flere og flere vælger 10. klasse fra. Hvor det i år 2000 var cirka 60 procent, der valgte det ekstra år, er vi nede på 45 procent nu. Men afklaring er vigtig, når målet er, at 95 procent skal have en ungdomsuddannelse. Så er der brug for et fællesskab, hvor der er plads til alle - ikke alene de mest boglige, og der mener jeg, at 10. klasse er godt tilbud," siger Uffe Høj.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.