Frømanden med det store hjerte
"Livet har smilet til mig, og jeg vil godt bidrage til, at andre får samme glæde af Ry, som jeg har," siger Karl-Erik Jørgensen, ildsjæl på 67
Rummelighed Veltrimmet. Glimt i øjet. Jo, jeg er uddannet frømand… Selvfølgelig. Trods de 67 år passer Karl-Erik Jørgensen fint ind billedet af en tidligere eiltesoldat, men billedet falder ud af rammen, da ildsjælen fra Ry fortsætter med et stort smil: "Jo, jeg droppede ud af skolen som 13-årig, og året efter kom jeg i lære på lageret i en frøhandel." Siden blev det blandt andet til tre år i flyvevåbenet og topkarakterer i "livets skole," hvor han sluttede med 30 år som direktør i FLSmidth-firmaet Nordisk Perforering i Skanderborg. Tillidshverv i Dansk Industri, Arbejdsmarkedsråd og Erhvervsudviklingsråd er fortid, og i stedet er der sat ekstra tryk på arbejdet for hjertebyen Ry. Her er han blandt andet med i Lions, i Ry- Håndværker- & Borgerforening og i kulturfestivalen RYST.
Socialt gen
Og så er han en nøgleperson i integrationsarbejdet. Engagementet er stort, og stoltheden over Ry er næsten til at føle på. "Hvorfor jeg gør det? For min egen skyld, og fordi jeg har lidt af et socialt gen. Jeg er en overskudsperson i en by fuld af overskudspersoner. Livet har smilet til mig. Med familie, børn, arbejde og økonomi." "Jeg vil godt bidrage til, at andre får samme glæde af Ry, som jeg har, også de, der er flygtet hertil." "Jeg har oplevet 62 lande som gæst, og jeg har set, at det er berettiget at nogle folk flygter fra det land, de er født i. For mig er det naturligt og være med til at mindske kløften mellem flygtninge og danskere," siger Karl-Erik Jørgensen. For ham handler det om kulturer. Aldrig om religion. "Jeg ser det lidt lige som hvis du sender en københavner til Thyborøn. Han bliver aldrig integreret. Så går det bedre med en fra Irak. Men vil folk tale religion, står jeg af. De må have deres religion i fred, bare de ikke præger mig med den," siger manden, der i 10 år har haft en central rolle i integrationen i blandt andet Ry.
Bus til plejehjem
Sammen med kollegerne i Lions arbejder han lige nu på at få det sidste på plads, så plejehjemmene i Ry og Gl. Rye kan få en bus til 125.000 kroner. "Lions er rendyrket hjælpearbejde på lokalt plan. Det er en vigtig del af mit netværk. Jeg får en masse ud af det på det menneskelige plan, samtidig med at jeg er med til at skabe værdi for andre. Og det er vigtigt." "Om det er job, arbejdet som frivillig eller samværet med familien, så er det vigtigt, at det, man gør, skaber værdi. Du bliver aldrig glad for et job, hvis ikke du føler, du skaber noget," siger Karl-Erik Jørgensen, og han løber ikke tør for opgaver lige med det samme. Lige nu gælder det blandt andet planlægningen af sommerens RYST-aktiviteter, det konstante arbejde med at sikre byens plads i politikernes bevidsthed og arbejdet med at få flere unge familier med som aktive i borgerforeningen.