Sådan skriver du en god ansøgning

En god ansøgning er kort og målrettet det job, du søger. Læs her karriererådgiver og coach Trine Sangills gode råd til den gode ansøgning

Artiklens øverste billede

I mit arbejde, hvor jeg udover at rekruttere medarbejdere til forskellige virksomheder, også rådgiver og underviser jobsøgende, oplever jeg, at mange har svært ved at skrive en ansøgning og få den struktureret.
Jeg vil derfor gerne her give dig en enkel opskrift på, hvordan du kan skrive en ansøgning, og hvordan du får den opdelt på en overskuelig måde og samtidig sikrer, at alle væsentlige ting er med.

Hvad er en god ansøgning?

For at skrive en god ansøgning kræver det en analyse af stillingsopslaget og nærmere information om virksomheden.
Der er ofte god information at hente på virksomhedens hjemmeside. For at kunne besvare og matche en stillingsannonce kræver det, at du ved hvad de efterspørger.
Din ansøgning skal være målrettet, kort og præcis. Din ansøgning er et salgsbrev, hvor dit vigtigste mål er, at få dig gjort interessant for virksomheden så du bliver inviteret til en samtale.
Et rigtig godt råd er, at du bør matche dit ansøgningsmateriale til den konkrete stilling og til virksomheden. Det virker seriøst, målrettet, velovervejet og viser motivation.

Ansøgningen

Din ansøgning bør være på maksimalt en side, dog er der undtagelser. Det vigtigste er, at modtageren har lyst til at læse dit materiale.
Det stiller krav til din formuleringsevne og evne til at målrette din ansøgning til stillingen.
Det er vigtigt at du sorterer i informationerne og har det væsentligste med i forhold til den stilling du søger. Så tænk over, at jo mere du skriver, jo større risiko er der for, at alt ikke bliver læst.
Det er vigtigt, at din ansøgning er overskueligt inddelt i afsnit, har en pæn opsætning, er velformuleret og absolut helt uden stavefejl.
Modtagerne af dit ansøgningsmateriale vil have forskellige holdninger, og derfor er der ikke kun en "opskrift" som duer.
Jeg vil her give lidt inspiration til en måde at skrive en ansøgning på.

1. Del ansøgningen op

2. Overskrift
Overskriften skal referere til stillingen og dermed være orienterende. Hvis virksomheden har søgt flere medarbejdere, bør de hurtigt kunne orientere sig omkring, hvilken stilling du søger.
Du kan også formulere en nr. to overskrift, som kan skabe interesse for den videre læsning.

3. Reference
Her henviser du til hvor du har læst annoncen og til jeres eventuelle samtale.

4. Motivation for ansøgning- en
I dette afsnit begrunder du din ansøgning til stillingen ved at beskrive din interesse og motivation for at søge jobbet. Fortæl hvad du kan tilbyde, og hvad de får ud af at ansætte netop dig.

5. Din faglige og erhvervsmæssige baggrund
Her lægger du vægt på det som har relevans og betydning for jobbet. Fortæl om dine kompetencer i forhold til stillingen, hvordan vil du opfylde de stillede krav. Match de vigtigste nøglefunktioner og opgaver med din egen baggrund.
Vær konkret og giv konkrete eksempler, det virker stærkest frem for en opremsning af ord. Altså: dokumenter gennem din forklaring at du matcher stillingen.
Fortæl her kort og præcist om din tidligere erfaring på de efterspurgte områder.

5. Personlige egenskaber
Beskriv dine personlige egenskaber som har betydning for stillingen. Beskriv dine styrker og uddyb med eksempler - det virker stærkere og skaber troværdighed. Hav fokus på, at det skal være i relation til jobbet, virksomheden, produktet, kunder mv.

6. Afslutning
Afrund din ansøgning kort og præcist og understreg igen din interesse for stillingen.

Husk at sende din ansøgning i det format som virksomheden beder om eks. Word eller pdf.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.