Thorstedlund kan blive Røde Kors asylcenter
Mere end 500 uledsagede børn og unge søgte asyl i Danmark i 2009 mod 316 i 2008, og det giver et stort pres på asylcentrene.
"Vi har en meget høj indrejsekvote i øjeblikket, som giver et stort tryk på vores børne- og ungecentre. På Sjælsmark kaserne, hvor vi modtager dem, bor der i øjeblikket over hundrede, og der er kun en planlagt kapacitet til 60," siger bygningschef i Røde Kors Asylafdeling Carsten Isaksen.
Hos Røde Kors Asylafdeling arbejder man derfor på højtryk for at finde mere plads til de mange uledsagede børn og unge, og det er her den tidligere kunsthøjskole Thorstedlund i Græse Bakkeby kommer ind i billedet.
"Vi har fået syv henvendelser fra Nordsjælland om mulige bygninger, der kunne blive asylcentre, og jeg kan godt bekræfte, at vi har fået en mail-henvendelse fra Thorstedlund, og at vi har kvitteret," siger Carsten Isaksen og uddyber:
"Vi får løbende henvendelser fra ejere med henblik på udlejning. Placeringsmæssigt er Thorstedlund en god idé, men vi skal også vurdere, om de tilbudte bygninger er egnet til at huse de unge asylsøgere."
Carsten Isaksen forklarer, at det er Udlændingeservice, der i sidste ende beslutter, om et sted er egnet som asylcenter.
"Lige nu har vi linet de forskellige bygningsmuligheder op for Udlændingeservice, som så blandt andet tager kontakt til de forskellige kommuner," siger han.
Tager et par uger
Ifølge Røde Kors Asylafdelings bygningschef tager det typisk to til tre uger at få afklaret, om et sted er egnet som asylcenter og et typisk børne- og ungecenter rummer 35 til 40 børn på en adresse. Dags dato opholder 305 uledsagede mindreårige børn og unge sig på fem særlige centre landet. De kommer primært fra Afghanistan, Iran og Irak. De fleste er unge mænd og drenge mellem 15 og 17 år, men der kommer også piger. De har været længe undervejs fra deres hjemland og nu kommer de til blandt andet Danmark for at søge asyl - alene eller uledsagede – sendt på flugt af deres egne familier.
De fortæller, at var de ikke flygtet, så var de blevet indrullet i Taleban. Et af de vigtigste aspekter er ifølge Cartsen Isaksen at give dem ro. ?Det, det handler om, er at skabe en god ro og stabilitet omkring de unge mennesker. De er så utrolig taknemmelige for, hvad der bliver gjort for dem,? siger han. At Kunsthøjskolen Thorstedlund er begæret konkurs er ifølge bygningschefen ikke en forhindring for at stedet kan blive asylcenter.
"Det er fortsat gangbart for os, vi har tidligere haft overtaget et konkursbo. Det vil dog umiddelbart forsinke processen en smule," siger Carsten Isaksen.
På forespørgsel bekræfter Preben Lunn, bestyrelsesformand for den nu lukkede kunsthøjskole Thorstedlund, at man har kontaktet Røde Kors, efter man blev klar over, at de manglede bygninger til at huse unge asylsøgere.
Han understreger dog, at det bliver op til kurator Peter Michael de Fine Lassen at tage stilling til, hvad der skal ske med konkursboet.
Hvilke kriterier er der for at få lov at købe ejendommen?
"Som kurator er mit udgangspunkt, at ejendommen skal sælges. Jeg varetager kreditorernes interesser, og det springende punkt er, om ejendommen kan indbringe så meget, at alle får det, de har krav på. Hvis der er flere interesserede, så vil det være den, der byder den højeste pris og samtidig har et projekt, der kan forenes med den gældende lokalplan, der kan købe ejendommen."
Vil det være muligt at leje sig ind i bygningerne?
"Hvis man vil leje sig ind, så skal man have en investor, der kan købe ejendommen, og som lejer, så kan lave en aftale med."
Peter Michael de Fine Lassen fortæller, at han allerede har fået en del henvendelser fra interesserede købere. Han vil dog foreløbig kun fortælle, at det er under ti. Hvad prisen for bygningerne bliver vil han ikke fastslå før, han har talt med en ejendomsmægler og selv beset bygningerne, men han henviser til, at den offentlige ejendomsværdi er cirka 19,8 mio. kroner, mens den satte salgspris fra efteråret på omkring 10,6 mio. kroner vil efter oplyste være nok til at kunne betale alle kreditorerne.