Kunsthøjskolen Thorstedlund konkurs
I sommer blev det offentliggjort, at Kunsthøjskolen Thorstedlund ikke længere havde økonomi til at fortsætte, og at skolen ville lukke per 1. januar 2010. I det sidste halve år har bestyrelsen forsøgt at få gennemført en købsaftale med en forældregruppe, der gerne ville oprette en efterskole i bygningerne i Græse Bakkeby. Men det salg blev bremset af en stævning og en tinglysning af den stævning, der betyder, at Thorstedlund ikke kunne sælges før den verserende sag var afgjort ved en domstol.
Det har nu skubbet skolen mod en konkurs, som blev offentliggjort i en pressemeddelelse fra Kunsthøjskolens bestyrelse i dag torsdag den 14. januar.
"Kunsthøjskolen Thorstedlund blev i dag taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Hillerød."
Bestyrelsesformand for Kunsthøjskolen Thorstedlund Preben Lunn bekræfter konkursbegæringen overfor Lokalavisen Frederikssund.
"Det er korrekt, vi er konkurs," siger han.
Ifølge bestyrelsen, så ville salget af kunsthøjskolen til den tyrkisk/kurdisk forældregruppe, der ville oprette en efterskole i bygningerne, have kunnet afhjælpe den økonomiske klemme, som skolen var kommet i. Men salget måtte annulleres, da bestyrelsen blev stævnet og stævningen blev tinglyst på ejendommen, og dermed bortfaldt mulighederne for at opnå den manglende finansiering.
Situationen ægrer bestyrelsesformanden.
"Jeg har det utroligt dårligt med det, der er sket. Vi havde tilrettelagt tingene, så vi kunne få afviklet skolen på anstændig vis," siger Preben Lunn.
Nu skal kurrator gøre boet op og se, om han kan sælge ejendommen.
Det, der ifølge bestyrelsen har medvirket til konkursen er den sag, der blev startet i efteråret af naboer til Kunsthøjskolen Thorstedlund.
"Den sag, der har bremset salget af skolen og medført Skolens konkurs, er formelt anlagt af et enkelt skolekredsmedlem, men de egentlige sagvoldere er specielt to beboere i Græse Bakkeby nemlig Heddy Juul og Thomas Pedersen, hvor sidstnævnte formentlig har finansieret sagsanlægget. Ingen af disse personer var medlemmer af skolekredsen, men initiativtagere til modstanden imod etablering af efterskole, da man erfarede, at salget skulle ske til en efterskole, der var stiftet af en Tyrkisk/Kurdisk forældrekreds. Som følge af tinglysningen, måtte bestyrelsen annullere salget. Skolen har efterfølgende forgæves været tilbudt de nævnte personer således, at man fortsatte på grundlag af den eksisterende højskole eller således, at bygningerne blev solgt til brug for en ny højskole. Sagsanlægget blev begrundet med et ønske om at bevare skolen som højskole. Da det kom til stykket, viste det sig, at det alligevel ikke var formålet."
Om sagen mod Kunsthøjskolens bestyrelse fortsætter efter Kunsthøjskolen er konkurs er endnu uvist.