Første dag med madordningen
Mandag gik den omdiskuterede madordningen i daginstitutionerne i gang i Egedal. Premieren i Børnehuset Solsikken i Smørum gik godt. Soltørrede tomater, kapers og pickles var dog ikke et hit. Børnene er selv med til at lave maden
Kogt skinke, kalvesteg, mini gulerødder, kyllingepålæg, gul peberfrugt, pickles, æg, soltørrede tomater, torskerogn og kapers. Det var, hvad menuen stod på, da madordningen startede i Børnehuset Solsikken i Smørum og i resten af daginstitutionerne i Egedal Kommune den 4. januar. Efter 45 minutters arbejde i Solsikkens køkken er maden ved at blive båret ud til bordene. Klokken er ved at være 11.30, og nu skal der spises frokost. Kopper, tallerkener og mælk bliver sat ud, og snart sidder de 65 børn, der er i Børnehuset Solsikken, på deres stole og spiser. Der bliver gået til den, og snart går en af pædagogerne rundt for at se, om der er mere mad ved de andre borde. Der er nemlig blevet spist op ved hendes bord – specielt er torskerognen og æggene en storsællert. Det lykkes at skaffe noget mere og snart er alle tilfredse. Det gælder også Merete Christiansen, der er leder af Børnehuset Solsikken. ?Jeg synes, det gik fint her den første dag. Børnene spiste godt og ikke mindre, end de plejer. En af de ting, vi skal finde ud af, er, hvor meget mad vi skal tage frem hver dag, men jeg tror nok, at vi ramte det nogenlunde i dag,? siger Merete Christiansen og fortsætter: ?Børnene smagte på det hele, og det, synes jeg, er godt. Men de var ikke vilde med kapers, pickles og soltørrede tomater. Det vil vi sige videre til køkkenet, så de kan få et billede af, hvad børnene har lyst til at spise,? fortæller Merete Christiansen.
Børnene hjælper til
?Det er ikke indviklet det her. Vi har før haft maddage, hvor vi har lavet maden sammen,? siger Merete Christiansen. I Børnehuset Solsikken har man nemlig bestemt, at børnene skal være med til at anrette maden, der kommer til institutionen to gange om ugen. Hver dag har fem børn og to pædagoger ansvaret for at tilberede maden, dække bord og servere maden. ?Hver dag er det fem nye børn, der hjælper til i køkkenet. Vi har valgt, at madlavningen er en del af de pædagogiske læringsplaner. Så står vi og taler om maden, og børnene lærer at tilberede maden. Det gør vi, fordi det tager omkring 45 minutter at gøre frokosten klar,? fortæller Merete Christiansen.